Отиде си големият филмов композитор Анджело Бадаламенти

Един от най-известните композитори на филмова музика -  Анджело Бадаламенти, си отиде на 85-годишна възраст. 
 
Според фен сайта "Welcome to Twin Peaks", членовете на семейството на Бадаламенти са потвърдили за смъртта му в неделя, в дома му в Ню Джърси. 
 
Бадаламенти е любимият композитор на Дейвид Линч, като е създал саундтраците на повечето му филми, сред които "Туин Пийкс", "Синьо Кадифе", "Мълхоланд Драйв", "Изгубената магистрала" и "Диво сърце". Той е автор на още много филмова музика, като саундтрака на култовия "Плажът" на Дани Бойл например. 
 
Бадаламенти е роден в Бруклин и започва да работи с Линч през 1986 г., първо като треньор по пеене на Изабела Роселини във филма "Синьо кадифе". В крайна сметка той създава целия саундтрак на лентата и дори играе ролята на пианиста в джаз салона. 
 
 
 
След това Бадаламенти създава музиката на "Туин Пийкс", "Изгубената магистрала" и "Мълхоланд Драйв". За работата си върху "Туин Пийкс" Бадаламенти печели награда "Грами" за най-добро поп инструментално изпълнение през 1990 г. и има три номинации за "Еми". 
 
В интервю Бадаламенти е разказвал как е създал култовата заглавна тема на сериала. "Дейвид дойде в малкия ми офис срещу Карнеги Хол и каза: "Не съм снимал нищо, но все едно си в тъмна гора със сова на заден план и облак над луната, а вятърът в дървета духа много нежно…" Започнах да натискам клавишите за началния акорд на "Туин Пийкс", защото това беше звукът от тази тъмнина. Той продължи: "Красиво тревожно момиче излиза от гората и върви към камерата…" Композиторът изсвирил мелодията, а Линч бил абсолютно зашеметен и със сълзи в очите. "Виждам Туин Пийкс", казал той, и хукнал да работи върху сценария. А първоначалните ноти на Бадаламенти остават за историческата тема на сериала, който се превръща в един от тоталните хитове на 90-те години. 
 

Свързани новини

Отиде си вокалистът на Smash Mouth

04.09.2023

Отиде си звездата на италианската сцена

22.08.2023

Отиде си Шинейд О'Конър

27.07.2023

Звездата от "Коса" почина на 71 години

13.06.2023

Тина Търнър си отиде на 83

24.05.2023