U2 стартират резиденцията си в невероятната Сфера в Лас Вегас с новото парче "Atomic City"

Часове преди първото шоу от резиденцията на U2 в Лас Вегас, "U2:UV Achtung Baby Live At Sphere", ирландската рок група пусна чисто нова песен, озаглавена "Atomic City". 
 
Продуцирана от Джакнайф Лий и Стив Лилиуайт, тя е записана в Sound City в Лос Анджелис и дава началото на поредицата от 25 концерта, посветени на основополагащия им албум Achtung Baby (1991). "Atomic City" е триминутна почит към магнетичния дух на пост-пънка от 70-те години и е вдъхновена от звученето на рок бандата Blondie, чиято пионерска работа с италианския композитор Джорджо Мородер има голямо влияние върху музиката на U2. 
 
 
Видеоклипът е режисиран от Бен Къчинс и показва изпълнение на песента от U2 късно през нощта в центъра на Лас Вегас, на същото място на улица "Fremont Street", където Bono, The Edge, Адам Клейтън и Лари Мълен Джуниър заснемат култовия си клип към "I Still Haven't Found What I'm Looking For" преди повече от 36 години. Bono казва: "Това е любовна песен към нашата публика... където сте вие, там ще бъда и аз". 
 
Заглавието на песента не е случайно - през 50-те години на миналия век Лас Вегас е бил известен като "Атомният град" и рекламиран като център на атомния туризъм, поради близостта си до полигона в Невада. 
 
Този последен амбициозен проект е посветен на прочутия им албум Achtung Baby, както и на съпътстващото го турне, единственото по рода си - ZOO TV Tour -  което утвърждава репутацията им на артисти, постоянно разширяващи границите на изпълненията си на живо с шоута, включващи най-новите технологии и иновации.
 
 
С концерта си на 29-ти септември, U2 откриват и новата най-модерна зала в света - The Sphere. Музикалната и развлекателна арена побира седяща публика от близо 19 000 души. Уникалното в нея е, че е оборудвана с LED екран, който обгръща залата с впечатляващата си 16K резолюция, 15 000 кв.м. площ и 160 000 високоговорителя. Залата е оборудвана и с възможности за 4D ефекти, като аромат и вятър. Сферата е обгърната в екрани и от външната си част, а тяхната обща площ е 54 000кв.м. На тях могат да се прожектират най-различни видеоматериали, посветени на празници и др. И вътрешните, и външните екрани са дело на канадската фирма SACO Technologies. Сферата е най-голямата сферична структура в света, с размери от 112 м. височина и 157 м. ширина в най-широката си точка.
 
 
Sphere беше обявен от Madison Square Garden Company през 2018. Проектирана е от архитектурната фирма Populous. По време на пандемията през 2020г. строежът е спрян, което води и до забавяне в неговото завършване -  затова и откриването се случи тази година.

Свързани новини

U2 представиха новия си албум

20.03.2023

U2 с нова версия на класика

08.03.2023

Нова версия на класиката

16.02.2023

U2 обяви шоу в Лас Вегас

13.02.2023

Култови парчета празнуват юбилей

26.01.2023