Пак съдят Робърт Де Ниро, обвинен е в полова дискриминация

Робърт Де Ниро се завърна на свидетелската скамейка, за да даде показания в граждански процес по отношение на неговата бивша асистентка Греъм Чейс Робинсън.

Съдебната битка на носителя на "Оскар" с бившата му сътрудничка започна през август 2019 г., след като 41-годишната Робинсън напусна позицията си в продуцентската му компания Canal Productions като вицепрезидент по продукцията и финансите, а компанията заведе дело срещу нея за 6 милиона долара. Те твърдяха, че тя прекомерно е гледала предавания, докато е работила, плащала е лични ястия и хранителни стоки с кредитната карта на компанията, одобрявала фалшиви командировки и е използвала неправомерно ''фонда на работодателя си за лична изгода''.

Греъм отвърна на удара, като заведе дело срещу Де Ниро и Canal Productions за 12 млн. долара за предполагаем сексуален тормоз и сексизъм на работното място. По думите й те са нарушили Закона за правата на човека в Ню Йорк, тъй като актьорът е отправял сексистки коментари към нея, възлагал й е ''стереотипно женски работни задължения, които са несъвместими с длъжността й'' и й ''е плащал по-малко от друг служител - Дан Харви'', само защото той е от мъжки пол. В съдебния си иск асистентката твърди също, че Де Ниро се е отнасял с нея като с ''офисна съпруга'' и я е карал да изпълнява унизителни и неприятни задачи, включително да пере чаршафите му. Адвокатът на Робинсън също твърди, че Де Ниро ѝ се е обадил два пъти по време на погребението на баба ѝ през 2015 г. Актьорът на свой ред отрече да е знаел, че тя е била на погребение по това време.

Де Ниро отхвърли обвиненията в дискриминация на основата на пола и ги нарече "смешни". По време на свидетелските си показания носителят на Оскар, който е наел Харви като свой личен треньор по време на филми, датиращи от 1991 г., се обърна и попита: ''Какво общо има Дан Харви с нея?'' и продължи: ''Бог знае защо тя чувстваше, че трябва да получава същата заплата. Дан Харви е тук от 40 години. Той беше с мен, напусна семейството си, никога не се оплакваше. Тя го ревнува? Всяко нещо, за което тя се опитва да ме обвини, е глупост! Срам за теб, Чейс Робинсън''.

На 31.10.23 г. 80-годишната звезда от "Разяреният бик" застана за втори път на свидетелската скамейка по гражданското дело в Ню Йорк и когато адвокатът на Греъм Андрю Маккърди попита актьора дали й е крещял, когато не го е събудила навреме за важна среща, той призна, че "я е наругал". Де Ниро допълни, че вероятно я е наричал "дребнава", "заядлива" и "ш***** разглезено дете". Но отрича да е крещял на бившата си асистентка, като добави: "Повишавал съм тон, но аз никога не крещя. Това е едно от нещата, които не правя".

В по-ранни показания актьорът потвърди, че приятелката му Тифани Чен "може да е казвала неуважителни неща за Греъм“, но намекна, че това е приемливо, защото асистентката му първа се е държала неуважително. Според редица медийни източници, Чен не одобрявала близостта на Робинсън и Де Ниро.

Във вторник ситуацията в съда ескалира, когато адвокатът Макърди попита Де Ниро дали е вярно, че понякога се е случвало да уринира, докато говори с Робинсън по телефона.

''Стига с тези глупости. Събра ни всички тук за това?'' – каза Де Ниро.

Неведнъж по време на процеса холивудският актьор нарече обвиненията глупост. Очаква се делото да продължи до 10 ноември.

Свързани новини

Съдът взе решение

10.11.2023

Иск за 20 млн. долара срещу Марая Кери

03.11.2023

Проблемният рапър пак на скамейката

31.10.2023

Упрекват я и за лоша работна среда

02.08.2023

И Куба Гудинг Джуниър на съд

06.06.2023