"Протестиращият" е личност на годината, според сп. "Тime"

"Протестиращият" е обявен за личност на годината от американското седмично списание "Тайм"(Time).

"От Арабската пролет до Атина, от Окупирай Уолстрийт до Москва", гласи надпис на корицата на списанието, на която е изобразен млад човек с нос и уста, закрити от шал.

Списанието мотивира решението си с това, че протестните движения в Северна Африка и Близкия изток, които се разпространиха също в Европа и САЩ, са преоформили световната политика.

"Личност на годината", според традицията на "Тайм", е лице или явление, което е оказало най-голямо влияние върху културата и новините през изминалата година - за добро или за лошо.

"Протестиращият" е избран, защото през годината демонстрантите буквално въплътиха идеята, че отделното действие може да донесе колективна огромна промяна", заявява редакторът на списанието Рик Стенгъл, цитиран от Ройтерс.

Втори в класацията на "Тайм", обявена в предаване на тв канал Ен Би Си, е американският адмирал Уилям МакРейвън, ръководител на Командването за специални операции и пряк командир на операцията по ликвидирането на Осама Бен Ладен.

Трети е китайският дисидент Ай Вейвей, чийто 81-дневен таен арест предизвика възмущение по света, следван от председателя на бюджетната комисия в Камарата на представителите на САЩ Пол Райън.

В списъка на "Тайм" намира място и херцогинята на Кембридж Кейт Мидилтън, която се омъжи за принц Уилям през април.

Припомням, личност на 2010 г. бе създателят на Facebook Марк Зукърбърг.

Свързани новини

Нов проект на Вера Шандел и Мишо Йосифов

23.04.2018

Суинг в юнска нощ: Sentimental Swingers

14.05.2016

"ДА на новите идеи в образованието!”

25.11.2014