Червеното вино е полезно и ни прави по-умни - вижте защо

Българската православна църква отбелязва днес Трифоновден. Сред народа той е познат като Трифон Зарезан - празник на виното и лозарите. Това е един от най-веселите празници през годината, когато стопаните подрязват лозята за здраве и берекет. Днес празнуват не само лозарите, но и градинарите и кръчмарите.  По стар стил Свети Трифон е на 14-ти февруари.

Освен че е приятно, виното е и полезно, въпреки че става въпрос за алкохол. Заради това правим и уговорката, че трябва да се консумира умерено - по чаша, две на ден.

И алкохолните и безалкохолните съставки в червеното вино имат полезен ефект, защото понижават риска от сърдечни заболявания, твърдят изследователи, предава zdrave.bg. Резултатите от новото изследване върху ползите от червеното вино, публикувани в изданието American Journal of Clinical Nutrition, разкриват, че и алкохолната съставка етанол, и неалкохолните фенолни съставки имат противовъзпалителен ефект, с който би могло да се обясни т.нар. френски парадокс, т.е. факта,че французите боледуват по-рядко от сърдечни заболявания, въпреки че диетата им е сравнително богата на наситени мазнини.

Много учени днес са склонни да смятат, че причината за този феномен е именно в повишената консумация на червено вино, което съдържа някои полезни съставки най-популярната от които е ресвератролът.

А извън строгостта на медицината, не ви ли се е струвало, че разговорът започва да върви по-добре след чашка или две червено вино?

Оказва се, че именно съставката ресвератрол е веществото, имащо способността да повиши притока на кръв в мозъка, вследствие на което нашите умствени способности се повишават.

Университет в Норвегия е подложил на тест 24 възрастни. Участниците в изследването били разделени на две групи – на първата давали таблетки ресвератрол, а на втората хапчета с пласибо ефект. Възрастните спазвали стриктно програмата за прием на медикаментите. След няколко дни те били подложени на умствени тестове, включващи смятане. Резултатите потвърдили, че тези, които приемали ресвератрол имали по-добри постижения.

Трудно е да се съберат ползите от червеното вино в едно изречение, но ще опитаме - една чаша дневно намаля риска от атеросклероза, инфаркт, тромбоза, проблеми с паметта, стимулира метаболизма, може да намали риска от рак на гърдата, а за всички е ясно, че влиянието му върху приятния разговор и любовта е повече от добро, така че наздраве!