Неустоимата страст от Испания ще завладее София тази вечер

На 5 и 6 април българската публика ще има удоволствието за първи път да се наслади на най-грандиозната танцова формация на Испания. Зала 1 на НДК ще бъде разтърсена от 40 виртуозни фламенко танцьори, певци и музиканти и две от най-добрите представления на Националния балет на Испания "Dualia" и "La Leyenda" под ръководството на световноизвестния испански хореограф Антонио Нахаро.

Националният балет на Испания пристига в България след напълно разпродадени спектакли в "Болшой театър", "Adrienne Arsht Center" в Маями, "Teatro de la Zarzuela" в Мадрид и обещава спиращо дъха шоу, което България не е виждала преди.

Националният балет на Испания е един от най-известните в света. Основан е през 1978 година от испанското Министерство на културата и повече от 30 години е най-добрият посланик на испанската култура по света. Балет, създаден само от звездни танцьори, изпълняващи най-добрата хореография на Испания под акомпанимента на отлични китаристи и певци. Балетът се развива в съответствие с новото време, запазвайки интереса към всички видове испански танц. Той съчетава традиция и съвременност с еднаква огнена страст, с пищни цветове и грандиозен разкош. Балетът е аплодиран по целия свят за своите зрелищни продукции с ослепително бляскави изпълнения, прекрасни костюми, темпераментни танци под звуци на кастанети и синкопирано пляскане, със завладяваща сърцата испанска артистичност.

Под ръководството на артистичния директор Антонио Нахаро танцьорите рисуват елегантни портрети на съвременно фламенко, чрез спиращи дъха сола, дуети и ансамбли. Спектакълът на балета е разделен на две части. "Dualia" е хореография на две от най-горещите звезди на испанската сцена Рохас и Родригес, които българската публика има честта да види с техния спектакъл "Cambio de Tercio" и "La Leyenda" - хореография на предходния артистичен директор на балета Хосе Антонио и отдава почит на известната фламенко звезда Кармен Амая.

Спектаклите в зала 1 на НДК на 5 и 6 април са организирани от продуцентска агенция БГ Саунд Стейдж с подкрепата на посолството на Кралство Испания. /БГНЕС