Какво е сциентологията? Подробности за сектата, която раздели Том Круз и Кейти Холмс

Организацията "Сциентология” е създадена от американския писател-фантаст Лафайет Рон Хъбард в средата на 20 век.

Учението привидно проповядва междучовешка и религиозна толерантност и произлиза от будизма, но всъщност прилича доста на тоталитарен култ, в чийто център стои личността на нейния основател. Рон Хъбард е известен с отрицателното си отношение към редица от световните религии, в това число на християнството. През 1950 г. той издава "Дианетика: съвременна наука за душевно здраве", с което поставя началото на своята религия. През 1954 г. в САЩ е регистрирана и първата сциентоложка църква.

Според Хъбард човешките същества са тетани - духовни същества, които са съществували преди около 300 трилиона години. След това те пребивавали в различни тела и когато тленните им обвивки умирали, влизали в друга форма на живот. Според сциентологията всеки минал живот трупа преживявания, наречени енграми, прилепнали към телата като кърлежи. Именно енграмите са причина индивидът да е в конфликт с обществото и да не може да се приспособи към живота. Затова енграмите трябва да бъдат премахнати. Това се извършва чрез "прослушване" по време на специални курсове, понякога струващи десетки хиляди долара. След "изчистването” последователите вече могат да контролират себе си, материята, енергията, пространството и времето. Следващото след тетана еволюционно ниво е т.нар. "хомо новос" – богоподобен човек.

Силно притеснителен е фактът, че в рамките на сциентологичната организация съществуват "Служба за специални въпроси" и Отряд "Проект Рехабилитация".

Първата структура изпълнява всякакви секретни поръчения, давани от висшето ръководство на сциентолозите, в това число: следене, домогване до лични данни, оказване на психологически и финансов натиск, предизвикване на семейни проблеми и др. Според данните, втората структура представлява средство за принуда и манипулиране на членове на организацията, които са проявили съмнение в учението.

Сциентолози са били осъждани за изнудване на хора. През 1996 г. е установена връзка между такова изнудване и причините за самоубийство. Чак тогава властите в САЩ определят сциентологията като секта. Добрата новина е, че в България официално няма данни за съществуването на последователи на сектата.

От самото си създаване сциентологията се стреми да привлича известни и богати личности и това е естествено - всички сциентоложки курсове са доста скъпи. Най-популярните сциентолози са Том Круз, Джон Траволта, Чик Кърия, Чака Кан, Присила и Лиза Мери Пресли и др.

Покрай сциентологията напоследък се разшумя именно заради актьора Том Круз, за когото се говори дори, че е вторият човек в организацията. Освен че проповядва, Круз се е опитвал да издейства признаване на сциентологията като религия във Франция и Германия, но безуспешно.

Какво се случва в последно време с известните последователи на сектата? Том Круз се развежда с Кейти Холмс, като основната причина разнищвана от медиите е именно сциентологията. Знаейки твърде много за учението, актрисата искала да предпази малката им дъщеричка. Много неприятности се случват и около актьора Джон Траволта. Въпреки че се радва на дългогодишен брак с Кели Престън, през последните месеци срещу него бяха заведени няколко дела от масажисти за сексуално посегателство. Всички мъже свидетелстват, че Траволта ги е нападал и им предлагал солидни суми за секс. Естествено, адвокатите му отричат, но дали скандалите около холивудските звезди не са пример за действията на гореспоменатите "Служба за специални въпроси” и Отряд "Проект Рехабилитация”?


Джон Траволта

Свързани новини

"Ред хот чили пепърс"защитат китовете

17.01.2013

Бременната Шакира показа голи снимки

16.01.2013

Вторият син на Елтън Джон се казва Илайд

16.01.2013

Лео Ди Каприо плати $ 200 000 за среща

15.01.2013

Номинираните за Brit Awards 2013

11.01.2013