"О, Господи, имаме крака на Марс!" - виж първата снимка на "Curiosity"

Марсоходът на НАСА "Curiosity" (Любопитство) кацна драматично на Червената планета след спускане с парашут. Това сложи край на първия етап на сочената за най-трудната мисия до Марс в историята на човечеството.

"Приземяване – потвърдено", заяви служител от контролната станция в Лабораторията за реактивно движение на НАСА. "Имаме крака на Марс. О, Господи", възкликна той, цитиран от световните агенции.

Апаратът кацна в дълбок кратер, намиращ се в близост до екватора на планетата. В бъдеще той ще търси доказателства, че на Марс някога е имало живот.

Сигналът, потвърдил, че "Curiosity" е в безопасност на повърхността, бе изпратен до Земята от сателита Одисей, който обикаля в орбитата на "Червената планета", отбеляза Би Би Си.

"Не съм нервак. Но не спах никак добре през последната седмица и нещо, въпреки че съм уверен в успеха", сподели преди приземяването инженерът Стивън Лий.

След като успехът на мисията бе потвърден, екипът на НАСА стана на крака и започна да аплодира постижението бурно. Секунди по-късно устройството започна да изпраща първите си снимки от повърхността на Марс. Предвижда се мисията да продължи две земни години и да възлезе на цена от 2 и половина милиарда долара.

Първата снимка на "Curiosity" от Марс

Свързани новини

Чуй целия албум тук!

19.09.2023

Тейлър Суифт покори и Billboard

23.11.2021

Чуй най-новото от Silk Sonic: "Skate"

30.07.2021

Bruno Mars с уникален рекорд

02.06.2021

Silk Sonic и "Leave the Door Open"

05.03.2021