10-те най-добри произведения на Агата Кристи

Агата Кристи е най-значимият представител на класическата криминална история. Нейният уникален литературен талант надскача ограниченията за държава, расa, възраст…, запленява и интригува. Тя е публикувала 93 романа, 17 пиеси, включително и 6 романтични новели, написани под псевдонима Мери Уестмакот. Агата Мари Клариса Милър е родена на 15.09.1890. За детството си твърди, че е било много щастливо. През 1914 се омъжва за Арчибалд Кристи, пилот в Кралския корпус. По време на Първата световна война започва да пише първия си роман, отчасти за да избяга от монотонността на работата си и отчасти за да спечели облог със сестра си, която я предизвиква, че не може да напише добър криминален роман.
 
"Тайнствената афера в Стайлз“ е публикуван през 1920, поради проблем с намирането на издател. Развежда се с Арчибалт през 1928, а през 1930 се жени за археолога Макс Малоун. Любопитното около нея, е че страдала от нарушение в процеса на писане, наречен дисграфия. Също така е първият автор получил наградата "Гранд Мастър“ на американските писатели на мистерии. Фигурира в "Книгата за рекордите на Гинес“ като най-продаваният автор на художествена литература на всички времена. Творбите и са преведени на 103 езика. След изключително успешна кариера и щастлив живот, Агата Кристи умира на 12 януари 1976. Ето и 10-те най-добри нейни произведения, подредени от Джон Кърейн от британския вестник "The Guardian“ по годината им на издаване.
 
1. "Убийството на Роджър Акройд“ ("The Murder of Roger Ackroyd“) – 1926
Издадена през 1926. Това е първият голям успех на Агата Кристи. У нас книгата е позната и като "Алиби“. Сюжетът разказва за поредица от убийства, а с разследването се заема Еркюл Поаро. Случаят е толкова необичаен, че дори и гениалният детектив няма идея как да го реши.
 
2. "Загадката на Енд Хаус“ ("Peril at End House“) – 1932
Поредица от инциденти едва не отнема живота на Ник Бъкли, собственичка на имението Енд Хаус. Колкото повече Поаро напредва в разследването, толкова по-сигурен е той, че неизвестният нападател ще удари отново. И този път може да успее. Но все пак убиецът е допуснал фатална грешка, защото не е предвидил в плановете си известния детектив.
 
3. "Убийство в Ориент Експрес“ ("Murder on the Orient Express“) – 1934
Агата Кристи написва един от най-популярните си романи в стая 411 в хотел "Пера Палас“ в Истанбул. Стаята и хотелът стават известни с тази си слава и до днес са запазени в нейна чест. Същата стая вече не носи номер, а име – "Стаята на Агата Кристи“. Писателката наистина е пропътувала разстоянието Париж – Истанбул с Ориент Експрес, но личните й спомени за това пътуване са отрицателни, оплакала се е от наличие на дървеници в спалното си купе.
 
4. "Азбучните убийства“ ("The A.B.C. Murders“, известен и под името "The Alphabet Murders“) – 1936
Сериен убиец избира на пръв поглед случайни жертви по азбучния ред на имената им и изпраща писма до Еркюл Поаро преди всяко убийство, разкривайки къде и кога ще бъде извършено престъплението. Поаро и полицията винаги пристигат твърде късно.
 
5. "Десет малки негърчета“ ("And Then There Were None“/ "Ten Little Indians“ / "Ten Little Niggers“) – 1939
Книгата е преименувана няколко пъти. Оригиналното заглавие "Десет малки негърчета“ е заклеймено като дискриминиращо от американската преса през 1970. Първата промяна в заглавието става през юли 1972, когато книгата е озаглавена "Десет малки индианчета“. Когато и думата "индианец“ започва да се възприема като политически некоректна, книгата е преиздадена под заглавието "И тогава не остана никой“.
 
6. "Пет малки прасенца“ ("Five Little Pigs“, известен и под името "Murder in Retrospect“) – 1942
Страстта на Еймиъс Крейл към рисуването и жените го прави известен. А убийството му го опозорява. Шестнайсет години по-късно неговата ревнива съпруга е обвинена в убийството му и е осъдена на доживотен затвор. Но дъщеря им Карла е убедена в невинността на майка си. И поставя пред Еркюл Поаро изключително предизвикателство – да изчисти името на жената и да разкрие фаталната грешка, допусната при перфектно замисленото престъпление.
 
7. "Чудноватият дом“ ("Crooked House“) – 1949
Семейство Леонидис живеят щастлив живот в голямата си къща до убийството на Аристид Леонидис, когато става ясно, че сред тях има убиец.
 
8. "Предизвестено убийство“ ("A Murder is Announced“) – 1950
Сюжетът разказва за публикувана обява в местния вестник, която гласи: "На 29 октомври, петък, в 18.30 часа в Литъл Падъкс ще бъде извършено убийство.“ Всички в града я възприемат като безвкусна шега, но точно в 18.30 часа светлините угасват.
 
9. "Безкрайна нощ“ ("Endless Night“) – 1967
Майкъл Роджърс мечтае за богата, красива жена и за една страхотна къща. Той намира момичето – и те построяват къщата, но тя е издигната върху циганското землище – място, върху което тегне проклятие и където вече неведнъж е връхлетявала внезапна смърт… и се готви да връхлита отново.
 
10. "Завесата: Последният случай на Поаро“ ("Curtain: Poirot’s Last Case“) – 1975 (написан 40 години по-рано)
Пет убийства без никаква видима връзка между тях. Във всеки от случаите има заподозрян, но само един човек е познавал и петте жертви. Еркюл Поаро започва най-интересното си разследване, давайки си реално сметка че то ще бъде и последното за него. 
 
Източник: 10te.bg

Свързани новини

Барби става музеен експонат

10.07.2024

Пет дестинации на 50 км от София

31.05.2024

Family Fantasy Land за Деня на детето

22.05.2024

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024