6 доказани начина да подобрите волята си

На повечето от нас ни трябва доста самоусъвършенстване, за да бъдем ефективни. Имаме страхотни идеи, добри намерения, вълнуващи мечти и планове, но ни липсва воля, за да ги превърнем в реалност, пише manager.bg. Можем ли да преодолеем този проблем? Д-р Кели Макгонигъл, автор на книгата "Инстинктът за самоконтрол", дава няколко парктически съвета как.
 
1. Увеличаване на капацитета за понасяне на напрежение
Като начало, трябва да управляваме нивата на стрес, казва Макгонигъл. Когато сме под силен стрес, енергията на тялото ни се използва за инстинктивни действия и вземане на решения възоснова на краткосрочни резултати. Префронталният кортекс губи в битката за енергия. Да спрем за няколко дълбоки вдишвания, когато се чувстваме претоварени, или поставени пред изкушение, може да бъде чудесно начало в управлението на стреса и подобряването на нашата воля.
 
2. Насърчавайте се да се придържате към плановете си
За да стане още по-лесно, се оказва, че самоутвърждаването помага да увеличите самоконтрола, когато "запасите” ви се изчерпват, доказва иазследване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology. Един добър пример за това е разликата между твърденията: "Не мога да го направя” и "Не го правя”. Последната фраза помага да си върнем контрола над ситуацията. Всеки път, когато си казвате "не мога”, вие сами си създавате ограничения. Вместо това е полезно да си казвате как вече не правите това, което сте си забранили. 
 
3. Спете повече
Според Макгонигъл количеството сън оказва голямо влияние върху това колко ефективно работи главният мозък. Лишаването от сън (дори и само за по-малко от шест часа на нощ) е хроничен стрес, който възпрепятства ефективното използване на енергията от тялото и мозъка. Префронталният кортекс е особено тежко засегнат и губи контрол над зоните на мозъка, които отговарят за апетита и реакцията на стрес. И ако се чудите колко сън е достатъчно, ето една приблизителна насока: един от най-известните изследователи на съня, Даниел Крипке, твърди в едно неотдавнашно проучване, че "хората, които спят между 6,5 часа и 7,5 часа на нощ, живеят най-дълго, по-щастливи са и са най-продуктивни.”
 
4. Медитирайте (поне 8 седмици)
Медитацията също води до увеличаване на "резервите” воля, с които разполагаме, както и до подобряване на вниманието и подобро управление на стреса. И това не изисква години практика, посочва Макгонигъл – промени в мозъка са били наблюдавани след осем седмици ежедневна медитация.
 
5. По-добро хранене и упражнения: най-игнорираният път към укрепване на волята
Чудесен начин да тренирате мозъка и да намалите стреса са редовните физически упражнения. Те се отразяват на това колко енергия има префронталния кортекс, за да работи. Ето защо храненето е изключително важно - от него зависи с какво количество енергия разполага префронталният кортекс. Нещо толкова просто като яденето на разнообразни, предимно растителни и по-малко обработени храни, помага на мозъка по-лесно да се снабдява с енергия. Упражненията, освен всичко, ще ви помогнат да се почувствате по-добре. Ендорфините, които се отделят при физическо натоварване, намаляват дискомфорта, блокират усещането за болка и често се свързват с чувство на еуфория.
 
6. Отлагайте някои неща и се концентрирайте върху това, което правите в настоящия момент
Отлагането може да бъде ефективно, ако се опитвате да се преборите с лош навик. Проучвания доказват, че хората, които си казват "не сега, по-късно може”, са по-малко измъчвани от изкушението да направят нещо, което се опитват да избягват (например да ядат шоколадова торта).

Свързани новини

10 начина да охладим дома без климатик

06.08.2020

4 действия показват що за човек сте

05.08.2020

Опознайте себе си по-добре с този тест

29.07.2020

Бърз и лесен тест за емоционалността ни

24.07.2020

Тест: За какво говорят страховете ви

20.07.2020

Коментари