Константин Конов: "България е място за високи технологии и иновации"

За поредна година Радио FM+ инициира кампанията "Убий скоростта, спаси дете", с която насочва вниманието на шофьорите и обществото към застрашителния брой пътни произшествия, чиито жертви са деца. В края на лятото и преди първия учебен ден екипът на медията стартира инициативата в осем български общини и с неизменната подкрепа на слушателите и приятелите си. 
 
Роберт Бош-България неизменно стоят до нас в усилията ни да направим улиците по-безопасни за децата ни, затова поканихме Константин Конов, управляващ директор на Инженеринговия център на БОШ в София, за да ни разкаже повече за това как технологиите помагат на практика в постигането на тази цел.
 
Да започнем от това, което ни обедини за поредна година. БОШ е партньор на Радио FM+, в една от най-смислените и значими социални кампании, на само за нашето радио, а изобщо медийна кампания – "Убий скоростта, спаси дете", защото няма нищо по-важно от здравето и живота на децата ни. Какво Ви спечели в тази кампания?
Ние, като хора, които работим в Инжинеринговия център на БОШ в София, имаме една кауза и тя е първо да покажем, че в България могат да се правят високи технологии и иновации, не по-зле отколкото в много други държави в света, и второто е да използваме тези технологии и за благородни цели. Едва ли има по-благородна цел, от това, да се спасяват човешки животи и особено, когато говорим за деца. В този смисъл, да бъдем част от тази кампания за нас е естествен процес. Аз бих дал един пример – в момента в света се води война срещу Ковид 19 и всеки ден четем и слушаме за жертвите. Хората реагират емоционално на това нещо, но когато става въпрос за една друга война, войната по пътищата, където има дори повече жертви, и за разлика от Ковид 19, за съжаление, голям процент деца, сякаш отношението е доста по-равнодушно. Ние смятаме, че тази битка е дори и по-важна. Вярваме, че с нашата работа и технологиите, които правим, можем да я спечелим.
 
 
Абсолютно съм съгласна с теб. Замислих се, докато те слушах, че хората свикват с битките и стават лесно равнодушни с времето, а войната по пътищата се води години наред. Много се натъжавам от мрачните статистики. Радвам се обаче на кампанията "Убий скоростта, спаси дете", защото тя тръгва с позитивното послание, че можем да бъдем отговорни, да спасим живот. Това, което ние можем да правим, медиите, е да даваме гласност. Не можем да санкционираме по пътищата. Вие обаче какво можете да направите? Как ще помогнат иновациите в тази наша борба?
БОШ е една от най-големите технологични компании в света. В България тя е по-известна в последните 20 години, предимно с продуктите, които прави за бита, домакински уреди и т.н. Малко хора знаят, че над 60% от приходите на БОШ са свързани с технологии за автомобилите. БОШ има разработени технологии, които действително спасяват човешки живот. Това, например, е технологията на ABS, която е във всички автомобили в момемента. Това е технология на БОШ.
 
Кога е измислена тази технология?
Преди над 20 години. Технологиите, които ние разработваме в момента, по същия начин ще спасяват човешки животи. Това, което ние разработваме, ще влезе в бъдеще в автомобилите. Това е част от работата ни. Аз бих искал да дам един пример, от личния ми живот, за това как децата възприемат това, което се случва около нас в колите. Дъщеря ми е на 9 години и живеем в квартал, който е доста отдалечен от училището й, което е на другия край на София. Всеки ден, в пиковите часове, я карам и взимам от училище. Всички, които карат в тези часове, знаят за какво става въпрос. На мен ми се случи един ден, реагирайки на ситуация на пътя, да извърша нарушение на правилата и да поема необоснован риск. Реакцията ми беше съвсем несъзнателна, дори не го отразих в самата ситуация, но след две минути дъщеря ми ме попита: "Тате, защо го направи?". В този момент осъзнах, че част от работата ми е да давам отговори на сложни въпроси, а на този въпрос - не успях да дам никакъв смислен отговор. Тази ситуация ме накара да се замисля, че улисани в нашето ежедневие, ние изпускаме наистина важните моменти, а кампании като тази, ни карат да се замислим.
 
 
Личните примери са винаги най-емоционално въздействащи и аз благодаря, че го сподели с нас. Искам да си поговорим за автомобила на бъдещето и иновациите, които се случват. Разкажи ни малко повече.
Технологичното развитие в автомобилния бизнес и автомобилостроенето са две тенденции. Едната е свързана със задвижването, но за нея можем да говорим малко по-късно. Това, което ние правим са технологиите, които в бъдеще ще управляват автомобила. В момента, технологичното развитие, позволява около колите да се изгражда 3D виртуалност. На базата на сензори, които са радари, лазарни сензори, инфрачервени сензори, ултра звукови сензори и т.н., колата е в състояние да разбере какво се случва около нея. След това на базата на алгоритми с изкуствен интелект, колата взима решение, как и какво да направи, замествайки водача. Защо? Защото в 90% от случаите е установено, че причина за катастрофите не е техническото състояние на колата, а това, което шегувайки се с колегите, наричаме "задкормилно устройство", т.е. водача. Целта е този фактор да бъде сведен до минимум в бъдеще. Конкретно това, което правим в Инжинерния център на БОШ в София, разбира се, ние имаме много проекти, но може би един от най-интересните е този, който позволява, на базата на камера вътре в колата, да се анализира състоянието в реално време на водача. По изражението на лицето, по това, на къде е насочен погледа на водача и по ред други белези, които се идентифицират с много сложни алгоритми, може да се определи много точно дали човек е уморен, дали следи пътя, дали е в състояние да заспи, защото преди да заспи има характерни реакции. Колата, разбирайки какво е състоянието на водача, може да реагира. Това може да стане по няколко начина -  с подаване на вибрации и дори леко подаване на електрошок. В крайния вариант, ако се установи, че водачът не може да участва адекватно в управлението, колата просто отбива и спира отстрани на пътя. Това е проект, който ние се надяваме, че в скоро време ще бъде в автомобилите.
 
Колко скоро? На мен ми звучи като научна фантастика.
Зависи до голяма степен от самите автомобилни производители. БОШ и ние като екип създаваме технологии, но тяхното внедряване в прозиводството на колите, се прави от производителите на автомобили. Разбира се, има и други фактори, които влияят – икономическата ситуация, пазар и т.н. Но това, за което говорим, е напълно обозримо да се случи в рамките на близките няколко години. В съвсем близко бъдеще.
 
 
Какъв екип работите по тези проекти? 
При нас основно работят софтуерни инжинери, тест инжинери и най-различни други инжинерни професии, които са свързани с пряко с нашата работа. Отскоро имаме и хардуерен екип, който проектира хардуера за тези устройства. Вече надхвърламе над 300 души, така че екипът ни е сериозен.
 
Няма да питам кой е по-добър шофьор – мъжете или жените, но ще те попитам за жените инжинери. Инжинерските специалности мъжка територия ли са?
В нашата структура дамският състав е доста добре представен в инжинерството. Съвсем наскоро наши колежки спечелиха приз за успели жени в IT бизнеса. Възприемането на инжинерната специалност като мъжка професия, за мен лично, е по-скоро въпрос на нагласа, а не на нещо обективно.
 
Да разбием още един мит. Доскоро България се възприемаше като аутсорсинг дестинация, а в момента при вас се случват изключителни иновации, с изцяло авторски екип.
В България има много примери за това. Горди сме, че и ние показваме този факт за развитие на иновативен софтуерен бизнес тук. Разбира се иновациите не са само в софтуера, но сякаш в момента това е най-разпространената индустрия, в която се развиват. В България има традиции в развитието на IT сектора, както и хора, които са изключително добри инжинери и разработчици на софтуер. За да продължи да се развива устойчиво този сектор обаче, трябва да обърнем много сериозно внимание на нашето образование. Тук държавата има доста решаваща роля. За мен това е една от най-перспективните професии. Всеки в България, който тръгне в тази посока, според мен, не трябва да има никакви притеснения за реализацията си. 
 
Предстои ли нещо интересно с настъпването на зимния сезон?
В тези месеци, в които предстои влошаване на метереологичните условия, човек трябва да шофира много внимателно. В този случай, новите технологии, които съществуват в доста автомобли, много помагат. Усилията на софтуерното инжинерство, са в посока подобряване на сигурността на технологиите и ефективността им. Това изисква време, много труд, осъвършенстване на алгоритми и много тестове.
 
За какъв автомобил на бъдещето си мечтаеш ти и хората като теб?
Едното нещо е това, което ние всъщност правим, технологиите за автономно шофиране. Другата ясно откроима тенденция, е навлизането на електрическите автомобили. Това е сързано с намаляването на вредните емисии. В тази посока има доста какво да се работи, защото батерията също не е едно от най-екологичните решения. Там вече се говори за други технологии, използване на водородни клетки, като има какво да се работи в посока на сигурността, но със сигурност това е бъдещето. Автомобилът на бъдещето, най-вероятно, ще бъде с алтернативно задвижване и с много технологии. Със сигурност ще изглежда много фотуристично, защото се вижда, че това привлича хората. Новите автомобили вече изглеждат... по-космически.
 
Шофьорът на бъдещето? Какъв ще бъде той? Ще догони ли иновациите?
Ролята на изкуствения интелект не е да замени естествения. Ролята му е да направи живота на хората по-лесен и да намали до минимум възможността за инциденти. Шофьорът на бъдещето, със сигурност, ще продължи да бъде фактор в управлението, защото за тези автомибили ще има нужда и от съответната инфраструктура. Тези иновации ще бъдат функция на автомибилите. Един подходящ пример са скоростните влакове – има такива, които се движат с 600 км/ч. и има такива, които се движат с доста по-ниска скорост. Тези, които се движат с висока скорост, се движат по специални, изолирани трасета. Нещо подобно, в някакъв момент, ще се случи и с автомобилите.
 
Благодарим за този скок в бъдещето и за подкрепата в нашата кауза " Убий скоростта, спаси дете".

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023