Над 2 млн. българи ползват Facebook

По последни данни от проучване на българо-датската компания "Комфо", специализирана в разработката на приложения за Фейсбук (Facebook), броят на българите, които ползват най-голямата социална мрежа у нас непрекъснато се увеличава и вече е стигнал 2 183 220 милиона активни потребители.

Под активен потребител имаме предвид човек, който е влизал в профила си поне веднъж за последните 30 дни, коментира за БТА мениджърът на компанията Ивайло Христов.

Около половината български потребители влизат във Фейсбук всеки ден или през ден, което е в унисон със световните нива, като жените са по-активни (52%) от мъжете. Най-често в профила си надничат младежите между 25 и 34 години (31%), следвани от тези между 18-24 години (26%). По 7% са активно влизащите в социалната мрежа във възрастовите граници 13-15 години и 45-54 години.

Като всяка друга зависимост и зависимостта към Фейсбук е на границата, която се преминава - когато виртуалнит контакти напълно изместят реалните и станат предпочитани пред общуването лице в лице, смята доц. Маргарита Бакрачева от Института за изследване на населението и човека към БАН.

Многобройните приложения, които Фейсбук предлага създават чувство за общност и сплотеност, които помагат на хората да се почувстват желани участници в едно общество, въпреки че е виртуално.

Неудовлетворението в личен план нерядко кара човек да търси компенсация чрез виртуални контакти, основани на илюзорни представи. Не Фейсбук е причината за разпадане на една връзка, а потребността, която кара хората да прибягват до ползването на тази форма на виртуална комуникация, коментира Бакрачева. Според нея, социалната платформа предлага количество за сметка на качество и задълбоченост на контакта./money.bg
 

Свързани новини

Threads - ново приложение от Meta

04.07.2023

Meta Verified ще се заплаща

20.02.2023

Социалната мрежа не казва нищо за бъга

24.08.2022

Facebook отърва данъците за 2012

20.02.2013

Хората се уморяват от Facebook

06.02.2013