14 ноември - Световен ден на диабета

На 14 ноември отбелязваме Световния ден на диабета, който се чества ежегодно от 1991 насам под егидата на Световната здравна Организация, напомня бгнес. Датата е избрана умишлено, тъй като на този ден е роден Фредерик Бантинг, който, заедно с Чарлс Бест, прави епохалното откритие за ролята на инсулина при лечението на захарния диабет.
 
Посланик на информационната кампания "Открито за диабета" в София е актьорът Владимир Карамазов. Целта на "Открито за диабета" е ранната диагностика на заболяването и превенция, в основата на която са здравословен хранителен режим и достатъчна физическа активност.
 
Захарният диабет е едно от най-разпространените социално значими заболявания. Ако диабетът беше държава, тя щеше да е третата по население в света. По данни на Международната диабетна федерация с тази диагноза в момента живеят над 371 млн. души, като близо половината от тях не знаят за това. Очакванията са, че през 2030 броят им ще достигне 552 млн., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет. В България с тази диагноза са над 577 хиляди българи, 287 хиляди са с предиабет, като 150 000 не са все още диагностицирани.
 
Захарният диабет представлява нарушение на обмяната на веществата в човешкия организъм. Основна проява на това нарушение е повишената кръвна захар поради липса или недостатъчно производство на инсулин от панкреаса. Съществуват два типа захарен диабет, според това дали се налага зависимост от инсулин или не. Откриването на захарния диабет в предклиничната му фаза има съществено значение за ранното започване на лечение и профилактика на късните усложнения. Именно за това Международната Диабетна федерация реши, в продължение на 5 години - от 2009 до 2013 - кампаниите по отбелязване на Световния ден на борбата с диабета да са посветени на обучението и превенцията на захарния диабет.
 
"Да изкачиш стълбите вместо да ползваш асансьор или да оставиш колата си и да се разходиш, са част от малките стъпки, които може да направи всеки, за да се предпази от диабета", казва Владимир Карамазов.
 
"С диабет се живее. Диабетът не е проблем за никой от нас, когато е открит навреме, когато се вземат сериозни мерки и когато прави всичко така, както трябва. Диабетът не е това, с което, появявайки се в живота ни и в живота на нашите семейства, светът свършва и животът свършва", заяви председателят на НАДД Елисавета Котова и даде пример с алпиниста Боян Петров, който в момента покорява пещери в Китай.
 
Просто трябва да бъдем малко по-дисциплинирани и по-отговорни към здравето си, призова Котова. "За съжаление възрастовата граница доста спада - в организацията вече има деца, които са под 2-годишна възраст, има деца на 7 месеца и на година и 10 месеца. По едни данни, които бяха изнесени преди дни в Пловдив, само за месец октомври, в рамките на 15 дни, има отключени осем нови случаи на деца с диабет тип 1. И призова всеки, независимо дали е пряко засегнат или не от болестта, да отделя поне по 30 минути на ден за пешеходна разходка.
 
Владимир Карамазов сподели, че въпреки че досега не е бил подробно запознат с болестта, си е дал сметка, че заболяването всъщност не е толкова страшно, ако хората знаят как да се грижат за себе си. "По принцип аз съм здрав човек, не страдам от никакви болести и до онзи ден го приемах като даденост. Но всъщност осъзнах, че аз съм здрав и трябва да полагам усилия и грижи за това. Много ми хареса това, което научих, че 30 минути разходка на ден намалява с до 40% риска от заболяване", каза Карамазов. "Всеки човек трябва да се движи, дори за възрастните хора си помислих, че едно кученце – хем би им било приятел в живота, хем ще им помага да се движат", сподели актьорът.

Свързани новини

Исторически момент за нашата общност там

08.04.2024

Слушаме музика с цяло тяло

08.04.2024

Дървената отломка пак разбуни духовете

05.04.2024

Българска гордост

03.04.2024

Луната се сдоби с изкуство от Земята

29.02.2024