Над 1 милиард млади хора за застрашени от проблеми със слуха заради силна музика

Начинът, по който младите хора слушат музика днес, независимо дали вкъщи на слушалки или на фестивал на открито, може потенциално да доведе до широкомащабни проблеми със слуха (включително пълна загуба) по цял свят. 
 
Според ново проучване, цитирано от Consequence, някъде между 670 милиона и един милиард и 350 милиона млади хора по цял свят са застрашени от този сериозен проблем. Става дума предимно за тинейджъри и младежи, въпреки че никой от нас не е застрахован и всеки сам отговаря за здравето си. 
 
Цифрите са колосални и за съжаление се повтарят назад в годините и от други проучвания. Конкретният доклад, за който става дума в тази новина, е на BMJ Global Health Journal. Той е с ужасно дълго име, но основната част е озаглавена “Широко разпространение и Глобална оценка на нездравословното слушане на музика при тинейджърите и младите хора“.
 
В основата си проучването разглежда слушането на музика чрез персонални устройства (слушалки и всичките им разновидности), както и посещаването на концерти на живо, на закрити и открити обществени места. То е изключително мащабно и обединява в себе си 33 предишни проучвания по темата. За целта са изследвани над 19 000 млади хора на възраст между 12 и 34 години. 17 от докладите са на тема "персонални устройства за слушане на музика", а 18 се концентрират върху концертите. 
 
Основният извод от проучването е, че около 24% от младите хора слушат музика на нездравословни децибели на личните си устройства. Много по-голям процент – 48 на сто, са изложени на опасни нива на музика на различни музикални събития, които се провеждат на живо. Казано по друг начин - всеки четвърти младеж в единия случай и всеки втори - в другия. 
 
Преди дни светът отбеляза раждането на 8-милиардния жител на планетата. От тях около 2,8 милиарда са хората, за които се отнася това проучване. Ако вземем горната му граница от близо 1,4 милиарда потенциално застрашени... изводите са сило притеснителни.
 
Накрая трябва да отбележим, че това проучване е потвърждение на друг мащабен доклад от 2015 година – този на Световната здравна организация. Тогава СЗО предупреди, че около 1 милиард души са застрашени от загуба на слуха, заради прекомерно високи нива на слушане на музика, при това напълно доброволно. Очевидно към днешна дата броят на застрашените хора се е увеличил.
 
Симеон Чешмеджиев 

Свързани новини

8 мощни витаминозни бомби

14.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

27.09.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

18 трика срещу пролетната умора

11.05.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022