18 трика, с които да надхитрим пролетната умора

Пролетта е може би най-прекрасният сезон в годината. Денят става по-дълъг, увеличават се слънчевите часове, всичко цъфти, пробужда се за нов живот и прелива от енергия... А вие се чувствате ужасно, без тонус и настроение, силно разсеяни и без никакво желание за работа! Ако все по-често усещате липса на апетит, безсъние, главоболие, постоянна отпадналост и загуба на чувство за хумор, bb-team.org препоръчват някои идеи срещу пролетна умора:
 
Да се храним здравословно!
 
Ментово масло за борба с острия глад
    Пролетта е сезон, през който много често се получават пристъпи на остър глад. Природата обаче е открила своеобразен начин да надхитри пристъпите на повишен апетит с помощта на ментово масло. Добре би било в чантата си да имате шишенце 100% натурално масло и при пристъп на неутолим глад да можете да вдъхнете от силния и наситен аромат.
    
Витамин С за редуциране на килограмите
    Всекидневният прием на фреш от 4 лимона, разредени с вода, осигурява достатъчно количество от необходимия витамин за организма, което се натрупва в надбъбречната жлеза - ключово място, където се синтезират едни от най-важните хормони, подпомагащи отслабването - адреналин, норадреналин и кортизол.
    
Оризът премахва вредните вещества...
    Натрупването на твърде много вредни вещества в организма неминуемо може да доведе затлъстяване. Имайки предвид, че нормалният ход на обмяната на веществата може да бъде доста бавен, индийската медицина препоръчва тридневна диета с отвара от ориз, подправен с малко сол, джинджифил и кимион. Необходимо е да се увеличи и приемът на течности, като подходящо би било водата да бъде преварена.
 
Чаят от индийско (мускатово) орехче извежда опасните токсини от тялото
    Етеричните вещества в ядката на индийското орехче подобряват функцията на черния дроб и го пречистват. Така този "верен страж" на организма може спокойно да изпълнява своите функции. Природолечителите препоръчват към една чаша билков чай (по избор), подсладен с мед, да добавите 1 ч. л. прясно смляно мускатово орехче. Приема се ежедневно по една чаена чаша, като лечебният период трае не повече от две седмици.
    
Джинджифил за по-добро функциониране на храносмилателната система
    В Китай и Индия джинджилифът е предпочитано средство срещу смущения в дейността на храносмилателната система. Той значително улеснява образуването на слюнка и стомашен сок, като спомага за по-лесното усвояване на храната. С негова помощ храносмилателната ви система ще функционира безупречно! Необходимо е преди хранене да приемате по 1 чаша преварена топла вода, смесена с ½ ч. л. настърган джинджифил.
    
Кисело мляко за по-добра бактериална флора
    Факт е, че само когато стомахът функционира нормално, организмът усвоява пълноценно всички хранителни вещества. Киселото мляко, както и киселото зеле съдържат млечно-киселинна бактерия и бифидобактерия, които се грижат добре за здравия климат в червата.
    
Екзотичните подправки стимулират храносмилането
    Източната медицина твърди, че човек страда от наднормено тегло само когато храносмилателната система работи бавно. Екзотични подправки като канела, куркума, естрагон и джинджифил стимулират храносмилането и подобряват обмяната на веществата. Чували ли сте за подправка, наречена резене, която има способността да активира обмяната на веществата и да подобрява тонуса на организма? В действителност тя е била позната още от времето на древните египтяни, китайци, индуси, римляни и араби. Те вярвали, че резене подобрява зрението и стимулира обмяната на веществата. От друга страна, добрите кулинари високо оценяват подправката, като използват надземните й части и корените. Резенето е с приятен вкус и аромат, който много напомня на копъра. За да си приготвим чай от резене, е необходимо в 200 мл вряща вода да добавим 1-2 ч. л. от ароматната подправка. Приемайте 2-3 на ден по една чаена чаша.
    
Морски деликатеси за по-здрава мускулатура
    Скариди, раци и миди доставят на организма белтъчно вещество, наречено таурин, което подпомага дейността на хормоните на растежа, които се грижат тялото да изгаря повече мазнини и да изгражда мускулна маса. Научни изследвания показват, че жени с наднормено тегло често страдат от липса на таурин.
    
Ябълки за по-дълъг живот!
    Доказано е, че една ябълка на ден увеличава продължителността на живота ни с цели три години! И това не е случайно, защото съдържащият се в ябълките пектин премахва чувството за глад и има способността да свързва мазнините, като "почиства" червата. Хапвайте си честичко ябълки, както между основните хранения, така и при вълчи глад. Ябълковият оцет пък спомага за редуцирането на мастните клетки, като организмът започва да използва мазнините за получаване на енергия. Можете да си приготвите следната напитка, която задължително да приемате сутрин на гладно: 200 мл вода, 2 суп. л. ябълков оцет и 2 лъжици мед.
    
Водораслите лекуват най-добре
    Доказано е, че морските водорасли са един от най-големите потенциални източници на белтъчини и други жизненоважни хранителни вещества сред растенията. Във водораслите се съдържа и голямо количество йод, който е отлично "гориво" за обменните процеси. Той също подпомага дейността на хормона на щитовидната жлеза - тироксин, и активира превръщането на енергия и топенето на мазнините. През пролетта водораслите стимулират, укрепват и подсилват дейността на имунната система на човека и се оказват особено полезни при поддържането на здравословен и балансиран режим на хранене.
 
Да поглезим сетивата си...
 
Активирайте тялото си с хвойнова баня
    Хвойновото масло притежава способността да активира обмяната на веществата, пречиства и стяга съединителната тъкан. Смесете ½ л прясно мляко, ¼ л сметана, 3 супени лъжици мед и 5 капки натурално хвойново масло. Получената смес прибавете към вана с топла вода (около 38°С) и стойте вътре около 10 минути. Природолечители препоръчват да вземате вана с хвойна поне 2-3 пъти седмично, което помага да се повишат жизнените сили на организма.
    
Баня със суроватка за кожата
    Банята с този продукт опъва кожата и засилва обмяната на веществата. Във вана с температура, не по-висока от 38°С се налива ½ л суроватка, престоят във ваната не се препоръчва да бъде по-дълъг от 10-15 минути.
    
Баня с ябълков оцет при стрес и умора
    Чувствате се изморени, без настроение и с понижен тонус? Е, тогава една баня с ябълков оцет ще ви отпусне, освежи и пробуди за нов живот. Как да си я приготвим? Във вана с топла вода (около 32°С) се добавят 300 мл натурален ябълков оцет. Престоят  в нея е необходимо да бъде поне 15 минути. Тази баня, освен че повишава живителните сили на организма, активира и обмяната на веществата.
 
Разтривка с ябълков оцет за по-добра форма
    Пригответе си разтвор, съдържащ 50% ябълков оцет с 50% вода и го втрийте с кръгообразни движения в тялото. Той ще възбуди кръвообращението, ще ви ободри и ще направи кожата ви свежа и опъната. Но внимание! Винаги се масажирайте преди душ с груба ръкавица по посока на сърцето. Тази процедура отслабва нервното напрежение, подобрява кръвообращението и е идеално средство при остър глад.
    
Сауна
    Сауната отпуска организма, почиства от шлака, засилва обмяната на веществата. Това помага на процесите за по-бърза регенерация на кожата, при което тя изглежда по-млада, свежа и тонизирана.
 
Да се заредим с енергия!
 
Чувствате се изморени, отпуснати и вяли?! Със сигурност се нуждаете от бърз приток на енергия! Хванете дланите на ръцете си пред гърдите и задръжте за около 5 секунди, като вдишвате и издишвате дълбоко. Повторено няколко пъти, това упражнение ще ви зареди с енергия и ще повиши настроението ви.
 
Не забравяйте за йогата...
    Всеизвестен факт е, че практикуването на йога зарежда организма с енергия и успокоява сетивата. Отпуска душата и тялото, а вие забравяте за стреса и напрежението от изминалия ден. Сядате на земята с кръстосани крака на пода, поставяте ръцете върху горната част на коляното и притискате палеца с останалите пръсти, затваряте очи и се вслушвате в собствения си глас, като не забравяте да дишате равномерно...
    
...както и за прекрасните етерични масла!
    Най-добре би било да изберете лавандулово масло, което ухае добре, успокоява и отпуска. Можете да го използвате при проблеми със съня вечер, когато непрекъснато си мислите какво още да похапнете. Преди сън или при стресови ситуации нанасяйте по една капка на слепоочията си.
    
Бирената мая лекува нервите
    Бирената мая, освен че е добър източник на витамин В, стабилизира нервите и създава добро настроение. Този ефект би бил полезен при спазването на редуциращ режим на хранене. Към бирената мая можете да добавите и малко мюсли за по-добър вкус и настроение.

Свързани новини

Сериозна опасност!

17.11.2022

8 мощни витаминозни бомби

14.11.2022

Как да се преборим с есенната депресия

27.09.2022

Как да избегнем топлинен и слънчев удар

25.07.2022

10 начина да се преборим със стреса

24.02.2022