"Моят град, моят дом” с Радио FM+ и МРРБ представя: Шумен

Слушайте рубриката "Моят град, моят дом", всеки петък в предаването "Ива от сутрин до обед" между 8 и 9ч., за да разберете повече интересна информация за подобренията в живота на всеки един от нас чрез реализираните проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. (ОПРР) на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за подобряване на градската среда и развитието на устойчиви системи за градски транспорт.  
 
Проектите се финансират по Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Можете да се информирате за тях и на страницата на оперативната програма: www.bgregio.eu.
 
Тази седмица Радио FM+ и Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г. представят проекта на община Шумен
 
Подобряване на градската среда в Шумен – рeхабилитация на ул.” Христо Ботев”, Централната пешеходна зона и Градската градина
 
ЛОТ 1: РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ПЕШЕХОДНАТА УЛ. "ХРИСТО БОТЕВ” И ПАРК "ОБОРИЩЕ”
 
Чрез действията по проекта са подобрени градоустройствените функции на ул. "Христо Ботев” свързани със сметосъбирането, паркирането, достъпното зареждане на търговските обекти, достъпността на архитектурната среда  и изграждането на места за социални контакти.
 
Площад "Оборище” е един от главните и централно разположени в град Шумен. Около площада е обособен детски кът и парк, в който се намира паметникът на Панайот Волов. От площада започва главната търговска алея и възрожденският комплекс на града. Ремонтите осъществени по Лот 1 на проекта осигуриха нови настилки, възстановено е озеленяването на парка, обновена е парковата мебел, изградена е автоматизирана напоителна система, извършено е почистване на паметника на бележития шуменец Панайот Волов. Съществуващият площад е реорганизиран, като е осигурена специална зона за паркиране към парка.
 
 
ЛОТ 2: РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДСКА ПЕШЕХОДНА ЗОНА В ЧАСТТА МЕЖДУ ПЛОЩАД "КРИСТАЛ” И ПЛОЩАД "БЪЛГАРИЯ”
 
Може да се каже, че сърцето и лицето на град Шумен е пешеходната зона по северното платно на бул. "Славянски”от площад "Кристал” до площад”България”. Чрез проекта значително е подобрено функционирането на зоната. Възстановена е декоративната настилка на пешеходните алеи, бордюри и тротоари, рехабилитирани са зелените площи, поставена е нова градинска мебел. Извършен е ремонт на съществуващият фонтан и е изградена нова автоматизирана напоителна система.
 
 
ЛОТ 3: РЕХАБИЛИТАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ГРАДСКА ГРАДИНА  МЕЖДУ ПЛОЩАД "БЪЛГАРИЯ” И ГАРОВИЯ ПЛОЩАД
 
Чрез проекта Централният парк на град Шумен смени изцяло своя облик. Обновени са парковите алеи, бордюри и са положени различни видове настилки. Изградена е нова детска площадка и подновена парковата мебел. Извършена е реконструкция на централния вход на Градската градина. Възстановени са съществуващите фонтани, чешми, водни огледала и поливни системи в парка. Реновирани са зелените площи и възстановени изчезнали растителни видове, характерни за парка. Изградена е нова поливна система. Поставено е художествено осветление на входа на Градската градина и на ценни дървесни видове. 
 
 
Крайните бенефициенти на проекта са населението на града, на съседните общини, хората в неравностойно положение, деца и младежи, които ще използват активно изградените детски и спортни площадки, туристи и гости на града, предприемачи и инвеститори, организатори и участници в градски мероприятия, търговци, посетители на административните и културни институции, фирмите за строителство и пътната полиция.
 
Чрез средствата по проекта се повиши качеството на градската, архитектурната и парковата среда, подобри се психокомфорта в централната градска част на Шумен, създадена е достъпна и безопасна среда на хората с увреждания, подпомогната е социализацията на хората и улесняването на общуването, чрез места за отдих и срещи. 
 
Осъществени са целите на проекта за осигуряване на устойчива и екологична градска среда , която подобрява качеството на живот.
 
 
Рубрика "Моят град, моят дом" се излъчва по проект BG161РО001/5-01/2008/044 “Осигуряване на прозрачност на процеса по изпълнението на Оперативна програма ”Регионално развитие” 2007-2013 г. и популяризирането й чрез електронните и печатни медии”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Свързани новини

Фотоизложба "Как променихме България"

23.10.2019

"Моят град, моят дом”: Сливен

16.10.2015

"Моят град, моят дом”: Лясковец

08.10.2015

"Моят град, моят дом”: Благоевград

30.09.2015

"Моят град, моят дом”: Карнобат

24.09.2015