"Моят град, моят дом” с Радио FM+ и МРРБ представя: Лясковец

Слушайте рубриката "Моят град, моят дом", всеки петък в предаването "Ива от сутрин до обед" между 8 и 9ч., за да разберете повече интересна информация за подобренията в живота на всеки един от нас чрез реализираните проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. (ОПРР) на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за подобряване на градската среда и развитието на устойчиви системи за градски транспорт.  
 
Проектите се финансират по Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Можете да се информирате за тях и на страницата на оперативната програма: www.bgregio.eu.
 
Тази седмица Радио FM+ и Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г. представят проекта на община Лясковец
 
Проект "Устойчиво и интегрирано развитие на град Лясковец чрез благоустрояване
на обществени пространства” 
 
Проект "Устойчиво и интегрирано развитие на град Лясковец чрез благоустрояване на обществени пространства” има за цел да се подобри физическата и жизнена среда на град Лясковец като предпоставка за устойчиво и интегрирано развитие и високо качество на живот, труд и инвестиции.
 
 
В изпълнението на обект "Реконструкция на Голям градски парк” бяха реконструирани и изградени 3 500 кв. м. алейна мрежа, възстановена съществуваща растителност и озеленени над 8 800 кв.м. зелени площи, засадени иглолистни и широколистни дървета и храсти, изградени две водни площи – декоративен воден фонтан и каскада на три нива, изградена детска игрова зона на площ от 1800 кв.м. с монтирани 7 детски съоръжения за деца от 3 до 12 години, изградена комбинирана автоматична поливна система, монтирани 61 броя осветителни тела и монтирани 76 бр. пейки и 57 броя кошчета.
 
 
При изпълнението на обект "Реконструкция на малък градски парк” е извършена цялостна реконструкция на малък градски парк, който бе облагороден и бързо се превърна в красиво и приветливо място за отдих. С реализирането на проекта бе възстановена съществуващата растителност, озеленени са 3 130 кв. м. площи, засадени са нови дървета и храсти,   реконструирани са 2 100 кв.м. настилки, монтирани са 36 пейки и 21 кошчета за отпадъци, Също така се възстанови и намиращата се в близост до него типична за възрожденския архитектурен стил каменна чешма, изградени са комбинирана автоматична поливна система и енергоспестяващо осветление, като са монтирани 27 осветителни тела, изградена е 300-метрова ограда с 5 входа, и най-важното  - обособена е игрова зона с площ 200 кв.м. с монтирани четири детски съоръжения, които ще се ползват от най-малките жители на общината - децата. 
 
С изпълнението на обект "Реконструкция на малък градски парк” е благоустроена паркова зона, превърнала се в приятно място за отдих и почивка на жителите на град Лясковец и изградена детска площадка  за безопасна игра на децата на град Лясковец.
 
 
При изпълнението на обект "Реконструкция на Централен площад и обособяване на пешеходна зона” са изградени 2430 м2 пешеходна зона и тротоарни настилки, оформени 1330 кв. м. зелени площи и засадена нова растителност, обособена панорамна площадка пред читалище "Напредък”, изградена рампа за достъп за хора с увреждания, изградена поливна система в зона за отдих, монтирани 49 декоративни осветителни тела, 18 броя пейки, 12 броя кошчета и 26 броя енергоспестяващи осветителни тела.
 
 
 
С изпълнението на обект "Реконструкция на Централен площад и обособяване на пешеходна зона” постигнахме повече зелени зони в град Лясковец за здравословна околна среда; новоизградена зона за отдих и рекреация на Централен площад – превълнала се в естествено място за социални контакти на майки с деца, младежи и пенсионери; осигурен достъп за хора с увреждания  до читалище "Напредък-1870”, град Лясковец и изградена достъпна панорамна площадка за градски тържества и представления. 
 
 
С изпълнението на обект "Рехабилитация на централни градски улици” изцяло рехабилитирани са централна улица "Трети март”, ул. "Иван Касабов” и улици, прилежащи към централен площад, извършена реконструкция на асфалтова настилка с дължина 1900 м., реконструирана 10193 кв. м. тротоарна настилка, подменени пътни и градински бордюри, положена постоянна вертикална и хоризонтална маркировка, обособени 15 ниши за поставяне на контейнери за смет, извършено повдигане на дъждоприемни и ревизионни шахти, оформени подходи за хора с увреждания по всички тротоари и възстановени 1030 кв.м. зелени площи и цветни градинки по ул. “Трети март”.
 
 
С реализирането на обект "Рехабилитация на централни градски улици” бяха изцяло обновени централни градски улици с положена нова асфалтова и тротоарна настилка и създадени условия за повишена мобилност и подобрен достъп до услуги за жителите на град Лясковец.
 
 
 
В процеса на изпълнение на строително ремонтните работи на обект "Благоустрояване в квартал 5” се извърши възстановяване над 1500 кв. м. зона за обществен отдих във вътрешно квартално пространство, изграждане на детска площадка за деца от 3 до 12 години с монтирани 5 детски уреда и пясъчник с тента, възстановяване на спортна площадка за ползватели от 12 до 18 години – монтиране на спортни уреди, оформяне на зона за бадминтон и тенис на маса, оформяне на кътове за отдих – изграждане на две беседки, монтиране на пейки и кошчета, изграждане на енергоспестяващо осветление с монтирани 8 броя прожектори и 4 стълба и осигурена достъпна среда. Новата спортна площадка се намира в квартал 5 в град Лясковец, известен още като Черникова бара, където е съсредоточена голяма част от младото население на града.
 
 
С реализирането на обект "Благоустрояване в квартал 5” беше изградена обществена зона за отдих със спортна и детска площадка в най-гъсто населения квартал на град Лясковец и осигурени подходящи условия за активен спорт и рекреация.
 
 
Постигнати ефекти от проекта:
- Усмихнати и щастливи деца, които играят на безопасни и съвременни детски площадки.
 
 
Чрез реализацията на проекта "Устойчиво и интегрирано развитие на град Лясковец чрез благоустрояване на обществени пространства” са постигнати следните резултати:
  • ● Благоустроена и безопасна градска среда в агломерационната зона.   
  • ● Осигурени условия за отдих, спорт и рекреация в природосъобразна среда.
  • ● Подобрена и здравословна жизнена среда.
  • ●Повишаване мобилността на жителите на гр.Лясковец и безпрепятствен достъп до елементите на градската среда на хора с увреждания. 
  • ●Минимизиране на различията "между централната градска част и кварталите, основани на осигурения достъп до разнообразни видове услуги и подобрена градска среда.
  • ● Повишен достъп до съществуващите и ново-развиващите се туристически обекти и забележителности.
  • ● Създадени предпоставки за инвестиции и повишаване благосъстоянието на населението на Община Лясковец.
Мащабните строително-ремонтни работи обхванаха над 80% от централната част на град Лясковец, като бяха подобрени и благоустроени 4 233 m2 от Централният площад на гр. Лясковец и изградена нова пешеходна зона; възстановени 13 450 m2 от Централен градски парк и 5 555 m2 от Малък градски парк в град Лясковец; възстановени 2 534 m2 зелени площи по улица "Трети март” и в квартал 5; благоустроено междублоково пространство в квартал 5 "Черникова бара” с изградена рекреационна зона и възстановена спортна площадка за обществено ползване; създадена достъпна градска среда за хора с увреждания за достъп до услуги и зони за отдих и рекреация и реконструирани 10193 кв. м. тротоарни настилки в централната градска част.
 
Реализираният проект "Устойчиво и интегрирано развитие на град Лясковец чрез благоустрояване на обществени пространства” промени облика на град Лясковец и по този начин града се превърна в притегателно място за жителите и гостите на общината, предлагащо съвременни условия за отдих и почивка, безопасни детски площадки и достъпна среда.  
 
Рубрика "Моят град, моят дом" се излъчва по проект BG161РО001/5-01/2008/044 “Осигуряване на прозрачност на процеса по изпълнението на Оперативна програма ”Регионално развитие” 2007-2013 г. и популяризирането й чрез електронните и печатни медии”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Свързани новини

Фотоизложба "Как променихме България"

23.10.2019

"Моят град, моят дом”: Сливен

16.10.2015

"Моят град, моят дом”: Благоевград

30.09.2015

"Моят град, моят дом”: Карнобат

24.09.2015

"Моят град, моят дом”: Шумен

17.09.2015