"Моят град, моят дом” с Радио FM+ и МРРБ представя: Карнобат

Слушайте рубриката "Моят град, моят дом", всеки петък в предаването "Ива от сутрин до обед" между 8 и 9ч., за да разберете повече интересна информация за подобренията в живота на всеки един от нас чрез реализираните проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. (ОПРР) на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за подобряване на градската среда и развитието на устойчиви системи за градски транспорт.  
 
Проектите се финансират по Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Можете да се информирате за тях и на страницата на оперативната програма: www.bgregio.eu.
 
Тази седмица Радио FM+ и Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г. представят проекта на община Карнобат
 
Проект “Обновяване и модернизиране на градската среда чрез реконструкция на пешеходни зони и алеи и рехабилитация на зони за обществен отдих в град Карнобат”
 
Проектът има за цел да подобри състоянието на градската среда в Карнобат като условие за осигуряване на живот с повишено качество за жителите му и нови възможности за социално-икономическо развитие.  Оформена е цялостна визия на централната градска част като се реконструира и създаде съвременно архитектурно-пространствено оформление на пешеходната зона в централната градска част на гр. Карнобат в хармония с околната природна среда и историческата структура на града. Обновен е градския парк– предпочитано място за отдих и рекреация на местните жители и посетителите на града. Гарантиран е равен достъп и социално включване на хора с увреждания чрез създаване на достъпна архитектурна среда.
 
 
Обект: Рехабилитация на пешеходна зона на булевард “България”, гр. Карнобат
Пешеходното пространство в центъра на гр. Карнобат основно се разполага върху бул. “България” и напречни връзки, водещи към него. Булевард „България” е връзката между градския парк и пешеходната зона на централната градска част.
 
С рехабилитацията на пешеходната зона на булевард “България” е формирана по-богата и по-активна пешеходна ос с възможност за обособяване на разнообразни кътове за почивка и общуване. Извършена е цялостна подмяна на настилките, максимално са съхранени дървесните видове, формирани са зелени модули от храстовидна растителност с интегрирани места за отдих и социални контакти, и интересни водни ефекти. Пространствата са адаптирани за нуждите на хората с увреждания. Монтирани са подходящи елементи на градския дизайн – пейки, перголи, чешмички, указателни знаци и табели, кошчета за отпадъци и други.
 
 
За поддръжката на зелените площи и отводняването на пешеходните зони са изградени необходимите водоснабдителна и канализационна системи. Осветлението е реновирано и адаптирано към новото проектно решение.
 
 
Обект: Реконструкция и адаптация на пешеходна зона в кв. 92, гр. Карнобат – централна градска част. 
В пешеходната зона на централната градска част на гр. Карнобат са разположени знакови елементи на градската среда - църквата “Св. Йоан Богослов”, читалище “Димитър Полянов”, съдебната палата, градското кино и други. С извършените благоустройствени дейности е оформена представителна и функционална централна градска пешеходна зона, подходяща за масови обществени изяви и социални контакти. 
 
 
Пространствата, настилките и градското обзавеждане са адаптирани към съвременните потребности на жителите на град Карнобат. Извършена е цялостна подмяна на настилката, изградени са зелени острови, водни площи, цветни композиции, монтирани са пейки, кошчета за отпадъци. Пространствата са адаптирани за нуждите на хора с увреждания. Обновявена е електроснабдителната мрежа и осветителните тела. Посредством адаптиране на водоснабдителната и канализационна мрежа е осигурено поливането на зелените площи, функционирането на водните елементи и отводняването на пешеходните пространства. 
 
 
Обект: Рехабилитация на градски парк, гр. Карнобат.
Реновирани са пространствата и алейната мрежа и са привнесени нови елементи и атракции в Градския парк на гр. Карнобат. Съществуващата висока дървесна растителност е съхранена и обогатена с нови дървесни видове и елементи, които създават уют и превръщат парка в привлекателно и спокойно място. Всички незаети от растителност зелени площи са решении като поляни, които откриват живописни гледки към различни части на парка и създават отлични условия за игри на открито.
 
Главната алея е обогатена като съдържание със завършек – сцена с малка пиацета и розариум за масови прояви. Оформено е основно централно парково пространство – пиацетата на четирите сезона. Двустранно са обособени места за почивка. Изградени са допълнително малки алеи. 
 
 
В страничните алеи са обособени детски кътове, ботанически кът, разнообразни зелени тунели, възстановка на атракция "Крепост Маркели”, слънчев часовник и други атракции. Предвидени са възможности за достъп на хора с увреждания. 
 
Осветлението е няколко вида, като са монтирани паркови осветителни тела,  прожектори с нажежаема спирала и  вградено осветление за фонтаните.
 
Рубрика "Моят град, моят дом" се излъчва по проект BG161РО001/5-01/2008/044 “Осигуряване на прозрачност на процеса по изпълнението на Оперативна програма ”Регионално развитие” 2007-2013 г. и популяризирането й чрез електронните и печатни медии”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Свързани новини

Фотоизложба "Как променихме България"

23.10.2019

"Моят град, моят дом”: Сливен

16.10.2015

"Моят град, моят дом”: Лясковец

08.10.2015

"Моят град, моят дом”: Благоевград

30.09.2015

"Моят град, моят дом”: Шумен

17.09.2015