"Моят град, моят дом” с Радио FM+ и МРРБ представя: Сливен

Слушайте рубриката "Моят град, моят дом", всеки петък в предаването "Ива от сутрин до обед" между 8 и 9ч., за да разберете повече интересна информация за подобренията в живота на всеки един от нас чрез реализираните проекти по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г. (ОПРР) на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за подобряване на градската среда и развитието на устойчиви системи за градски транспорт.  
 
Проектите се финансират по Приоритетна ос 1: "Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма "Регионално развитие“ 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Можете да се информирате за тях и на страницата на оперативната програма: www.bgregio.eu.
 
Тази седмица Радио FM+ и Оперативна програма "Регионално развитие" 2007 – 2013 г. представят проекта на община Сливен
 
Проект "Интегриран проект за благоустрояване на парк "Юнак” в гр. Сливен” 
 
Обща цел на проекта: Подобряване качеството на живот и работа на хората и привлекателността на град Сливен, чрез интегрирано подобряване на екологичните условия, парковата среда и възможностите за отдих, спорт и прекарване на свободното време на жителите и посетителите в една от основните зелени зони на града – парк “Юнак”.
 
 
Специфични цели:
 
Подобряване на физическия аспект на градската среда в гр. Сливен, чрез подобряване на парковата среда в парк “Юнак”
 
 
Подобряване на цялостния облик на град Сливен, чрез концентрация на ресурси и цялостно възстановяване на зелените площи в парк “Юнак”
 
 
Подобряване на възможностите за отдих, игра, спорт и прекарване на свободното време на жителите и посетителите на града, чрез изграждане на алейна мрежа, детски площадки, зони за отдих и спорт на открито
 
 
Повишаване на безопасността и сигурността на жителите и посетителите на града, чрез поставяне на парково осветление и видео наблюдение в обектите на интервенция
 
 
Интеграция на хората с физически увреждания, чрез подобряване на достъпа до архитектурната среда в парк “Юнак”
 
 
Преодоляване на социалната изолация в гр. Сливен чрез превръщането на парк “Юнак” в свързваща зона между централната градска част и заобикалящите го квартали
 
 
Дейностите по проекта:
Строително-монтажните дейности по проекта обхващат три урегулирани поземлени имота (УПИ) в парк “Юнак”, които включват всички зелени зони на парка, предвидени за обществено ползване, съгласно Общия устройствен план на град Сливен
 
УПИ 1
Настилките в тази част на парк "Юнак” допреди една година са стари и напукани. Няма места за сядане за родителите, нито здрави катерушки за игра на децата. Растителността е неподдържана и необезпаразитена, което я прави опасна за посетителите на парка. 
 
След благоустрояването се оформят алейни мрежи - главна и второстепенни. По дължина на главната алейна мрежа се ситуират основните атракции и забавления в парка, детска площадка за деца до 3 години, пиацета и детска площадка за деца от 3 до 12 години. Растителността се обогатява с разнообразни дървесни и храстови видове, цветни акценти и рекултивирана тревна покривка. Обособява се "Кът розариум”. Монтират се паркови елементи, пейки, перголи, чешмички. 
 
 
УПИ 2
Преди проекта на терена основно има съществуваща асфалтова писта за деца за обучение на правилата на движение, детска площадка за активен спорт, както и неоформени пътеки. Тази част на парка претърпява козметичен ремонт през 2002 година, но за 10 години всичко в района е унищожено. Мястото е напълно неподдържано и с годините се превръща дори в опасно. 
 
Настоящият проект има за цел да интегрира велоалея през конкретния терен, като придаде една по-привлекателна форма на пистата за деца с възможност за експониране на декори между трасетата и обособяване на детски кът за деца от възрастова група 12 до 18 г. Откъм бул. "Георги Данчев” проектът предвижда богато озеленяване с висока и средна растителност с цел бариера срещу шум и прах от градската магистрала.
 
Сега на това място жителите на Сливен се радват на нови и модерни велоалеи, детска площадка за деца от 7 до 12 г., паркинг, писта за активен отдих и спорт, нови пейки и настилки и богата и облагородена растителност.
 
 
УПИ 3
Този район на парка се намира в централната част на най-населените квартали в града. Тук живее значителна част от населението на Сливен. Допреди година подходът до тази част на парка е немислим за гражданите, тъй като хълмът е диво и напълно неподдържано място, което представлява опасност за жителите.
 
Новопроектирани са главни и второстепенни алеи, с места за отдих и паркови елементи. По основната композиционна ос се развива тържествено стълбище за достъп до връхната точка на хълма. Подкрепено от двете страни с цветарници. Новопроектирани са и допълнителни спираловидни алеи с максимален наклон от 5% , както и алеи радиално разположени за връзка между отделните спирални алеи. Обходна алея с габарит 4,5 m служи и за автомобили със специално предназначение. Всички алеи са озеленени с подходяща растителност.
 
Сега на това място жителите на Сливен се радват на безопасна и облагородена паркова среда, достъпна както за пешеходци, така и за автомобили със специално предназначение, която е естествена връзка между жилищните квартали и централната част на града.
 
 
В рамките на една година, част от резултатите обобщено за трите подобекта са:
Обогатена растителност,
Озеленени площи – 41 238 кв. м; Засадени 717 нови дървета; 11786 нови храсти и 3130 нови рози;
Подменени и новоизградени настилки – 8 686 кв. м;
Изградени 11 014,17 кв. м велоалеи;
Паркът е достъпен за хора с увреждания;
Обновени и новоизградени 3 детски площадки; 194 нови пейки; 69 нови кошчета за отпадъци; 6 нови беседки.
 
Проектът за благоустрояване на пространството се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие” 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Стойността на проекта 4 657 042.74 лева, като безвъзмездната финансова помощ е в размер на 4 422 693.90 лева, а финансовият принос на Община Сливен е в размер на 234 348.84 лева. 
 
Рубрика "Моят град, моят дом" се излъчва по проект BG161РО001/5-01/2008/044 “Осигуряване на прозрачност на процеса по изпълнението на Оперативна програма ”Регионално развитие” 2007-2013 г. и популяризирането й чрез електронните и печатни медии”, финансиран по Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България.

Свързани новини

Фотоизложба "Как променихме България"

23.10.2019

"Моят град, моят дом”: Лясковец

08.10.2015

"Моят град, моят дом”: Благоевград

30.09.2015

"Моят град, моят дом”: Карнобат

24.09.2015

"Моят град, моят дом”: Шумен

17.09.2015