"Потомците" спечели "Златен глобус" за най-добър филм

Семейната драма "Потомците" спечели "Златен глобус" за най-добър филм на церемонията по раздаването на престижните награди в Лос Анджелис. Драмата, чието действие се развива в Хавай, донесе "Златен глобус" за най-добър актьор на Джордж Клуни.

Немият черно-бял филм "Артистът", който изпусна голямата награда въпреки очакванията, но все пак получи най-много статуетки, побеждавайки в три категории. Лентата бе отличена в категориите за най-добър мюзикъл/комедия, най-добър актьор и най-добър саундтрак. Мадона пък взе наградата  "Златен голбус" за най-добра оригинална песен към режисьорския й филм  "W.E."

Мерил Стрийп спечели наградата за най-добра актриса за ролята й на Маргарет Тачър в "Желязната лейди", а "Златният глобус" за най-добър режисьор отиде при Мартин Скорсезе за приключенския му филм в 3D формат "Изобретението на Хюго".

"Полунощ в Париж" на Уди Алън триумфира в категорията за най-добър сценарий, а статуетката за най-добра поддържаща актриса отиде при Октавия Спенсър за ролята й в "Южнячки".

Сред останалите победители бяха Мишел Уилямс за най-добра актриса в мюзикъл или комедия за ролята й на Мерлин Монро в "Моята седмица с Мерлин" и най-добър поддържащ актьор за Кристофър Плъмър в "Новаци". Мат ЛеБланк, познат ни от "Приятели", спечели наградата за най-добър телевизионен актьор

Наградата за най-добра анимация беше присъдена на филма на Стивън Спилбърг "Приключенията на Тинтин". Наградата за най-добър чуждоезичен филм получи иранската лента "A Separation", която победи филми от Китай и Белгия, както и "Кожата, в която живея" на Педро Алмодовар и режисьорския дебют на Анджелина Джоли "В земя на кръв и мед".

Наградите "Златен глобус" се връчват в 25 категории – 14 в кино и 11 в телевизионни – плюс почетното отличие за цялостен принос.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024