"Артистът" с най-много номинации за БАФТА

Немият филм "Артистът" получи най-много номинации за наградите БАФТА - 12, с една повече от британския шпионски филм за Студената война "Дама, поп, асо, шпионин", който е номиниран в 11 категории.

"Изобретението на Хюго" на Мартин Скорсезе е с 11 номинации, следван от "Моята седмица с Мерлин" с шест. По пет номинации получиха филмите "Южнячки" и "Боен кон". Както се очакваше, Мерил Стрийп получи номинация за най-добра актриса за ролята й в "Желязната лейди". Тя получи Златен Глобус и е фаворит и за Оскар за същата роля.

Стрийп ще се конкурира с Беренис Бежо ("Артистът"), Мишел Уилямс ("Моята седмица с Мерлин"), Тилда Суинтън ("Трябва да поговорим за Кевин") и Виола Дейвис ("Южнячки"). В категорията за най-добър актьор са номинирани Брад Пит ("Кешбол"), Гари Олдман ("Дама, поп, асо, шпионин"), Джордж Клуни ("Потомците"), Жан Дюжарден ("Артистът") и Майкъл Фасбендер ("Срам").

В категорията за най-добър филм, освен "Артистът", са номинирани "Потомците", "Живот на скорост", "Южнячки" и "Дама, поп, асо, шпионин". Номинациите за най-престижните британски кинонагради БАФТА са най-внимателно следените извън САЩ няколко седмици преди обявяването на номинациите за Оскар. Церемонията по връчването на наградите БАФТА ще се състои в Лондон на 12 февруари. /Ройтерс

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024