Черно-белият филм "Артистът" в победоносен ход

Немият черно-бял филм "Артистът" спечели сърцата на критиците, отнесе 3 награди "Златен глобус", получи рекордните 12 номинации за наградите на английската кино академия ( БАФТА), и е един от основните претенденти за Оскар за най-добър филм.

"Артистът” е забавен и сърдечен поклон към класическото кино. Режисьор на лентата е Мишел Aзанависиюс.

Съчетал комедия, романс и мелодрама, "Артистът” разказва история, ситуирана в епохално за киното време. Джордж Валънтайн (Жан Дюжарден) е един от господстващите идоли на нямото кино в Холивуд. В негов отличителен стил са се превърнали тънките мустаци и официалният вечерен костюм. Изпълнявайки главни роли в екзотични истории за интриги и смелост, актьорът създава хит след хит за студио "Кинограф”, управлявано от вечно дъвчещия пури магнат Ал Зимер (Джон Гудман).

Успехът му донася елегнатна къща и също толкова елегантната съпруга Дорис (Пенелопе Ан Милър). Пътувайки всеки ден към студиото със своя доверен шофьор Клифтън (Джеймс Кромуел), Джордж навсякъде е поздравяван от собственото си усмихнато лице, украсяващо плакатите, разпространени от "Кинограф”. Докато щастливо гримасничи пред възторжените фенове и репортерите по време на премиерата на последния си филм, Джордж се слива със своя образ – звезда, сигурна в своето бъдеще и успех.

В същото време за младата танцьорка Пепи Милър (Беренис Бежо) бъдещето ще е такова, каквото си го направи. Жизнерадостна, с добро чувство за хумор, пламенна усмивка и момичешка непринуденост, Пепи пресича пътя на Джордж първо по време на премиерата на негов филм, а след това и като статист в най-новата продукция на "Кинограф”. Когато заснемат малка танцова сцена, водещият актьор и новачката попадат в естествения ритъм на танца, забравяйки за камерите. Снимачният ден, обаче, все някога трябва да свърши, отвеждайки парти идола и изпълнената с нетърпение и надежда девойка в социалните кръгове на Холивуд, към които всеки от тях принадлежи.

Много скоро холивудското общество ще попадне под очарователното влияние на новата мания: озвучените филми. Джорж не иска да участва в новата технологична вълна в киното, присмивайки се на "говорещите филми”, чиято съдба според него е да попаднат в кофите за смет. През 1929 година "Кинограф” се подготвя да прекрати изцяло заснемането на неми филми и Джордж е изправен пред труден избор: да прегърне звука, както прави изгряващата звезда Пепи Милър, или да потъне в неизвестност.

Официалната премиера на "Артистът” у нас е на 2 март.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024