"Аве" открива София филм фест на 9 март

Международният фестивален хит "Аве" открива 16-ия София филм фест. Дебютът на Константин Божанов (на снимката заедно с актьорите Анжела Недялкова и Ованес Торосян ) дава начало на киномаратона на 9 март в Зала 1 на НДК, предаде БГНЕС.

Фестът ще закрие документалният филм "Стоичков", посветен на футболната ни звезда. И на двата филма продуцент е Димитър Гочев, а режисьор на лентата за Камата е кинокритикът Борис Колев.

След като събра куп международни награди "Аве" ще участва в конкурсната програма и на престижния кинофорум у нас. Романтичната драма (носител на Специалната награда на журито – Сараево`11, наградата на ФИПРЕССИ във Варшава`11, наградата за млад талант в Хамбург`11, голямата награда "Iron Herring" в Лийдс`11, наградата за най-добър режисьор на фестивала "Златна Роза" - Варна`11 и номинация за "Златна камера" и участие в Седмицата на критиката в Кан`11) беше сред 45-те заглавия, селектирани за наградите на Европейската филмова академия в края на миналата година. Продукцията беше представена и на кинофестивалите в Триест, Гьотеборг, Солун и Тромсьо, а в. "Монд" я определи като "един от най-силните български филми през последните години".

Двама лауреати на "Оскар" ще бъдат гости на 16-ия Международен София Филм Фест.

Хю Хъдсън, режисьорът, чийто знаменит дебют "Огнени колесници" спечели през 1982 г. четири "Оскар"-а (най-добър филм, оператор, оригинален сценарий, оригинална музика) ще получи почетната Награда на София.

Гала прожекцията на най-значимия му филм ще бъде след връчването на наградите на фестивала на 17 март в Зала 1 на НДК.

Босненецът Данис Танович, отлично познат в България, също идва в София с ретроспектива на филмите си, сред които "Ничия земя" е носител на "Оскар" за чуждоезичен филм през 2002 г.

Друг знаменит кинематографист на "София Филм Фест" е турският режисьор Нури Билге Джейлан, който ще дойде, за да покаже последния си филм "Имало едно време в Анадола" (Once Upon a Time in Anatolia), спечелил Голямата награда на журито в Кан през миналата година.

Тези трима световни майстори, както и българският режисьор Георги Стоянов, направил филмите "Случаят Пенлеве" (1968), "Птици и хрътки" (1969), "Къщи без огради" (1974), "Щурец в ухото" (1976), "Константин Философ" (1983) ще бъдат удостоени с Наградата на София на Столичната община.

Паралелно в кино "Люмиер" фестът ще бъде закрит и с прожекция на иранския "Раздялата", който получи "Оскар" за чуждоезичен филм.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024