Започва 16-ия Международен София Филм Фест

Международният фестивален хит "Аве" НА режисьора Константин Божанов открива 16-ия София Филм Фест в Зала 1 на НДК. Филмът ще премери сили с другото хитово БГ заглавие "Кецове" в Балканския конкурс.

Фестивалът продължава до 18 март, но ще има и допълнителна програма от 19 до 29 март в София, Бургас, Пловдив и Варна, като  фестивалните прожекции ще продължат до 5 април в Дома на киното. Програмата на 16-ия София Филм Фест съдържа 138 игрални, 39 документални и над 80 късометражни филма (виж повече ТУК). 

Селектираните ленти ще бъдат показани в традиционните рубрики Международен конкурс за първи и втори филм, Голямата петорка, Киното днес – големите майстори, Киното утре – големите надежди, Ново българско кино, Балкански конкурс, Документален конкурс, Награда Jameson за късометражен филм и други.

Специална програма от звездни заглавия ще радва зрителите в Cinema City. Само там зрителите ще имат шанс да видят "Златният лъв" от Венеция 2011 – "Фауст" на Александър Сокуров, най-новия филм на Жюли Делпи "Космическа лаборатория", екранизацията по Емили Бронте "Брулени хълмове" и 3D откровението на Вим Вендерс "Пина", номиниран за "Оскар" за документален филм, предава БГНЕС.

Световноизвестният турски режисьор Нури Билге Джейлан, носител на множество награди от престижни фестивали, ще бъде специален гост на фестивала и ще получи Наградата на София на Столичната община за приноса си към киноизкуството. Той ще представи последния си филм "Имало едно време в Анадола", спечелил Голямата награда на журито в Кан `11. Наградата на София ще бъде връчена на още трима режисьори: българина Георги Стоянов, създател на незабравимите киноистории "Случаят Пенлеве" и "Щурец в ухото" (който ще бъде представен на специална прожекция в кино "Одеон"), автор на романа "Ваучър Калифорния-Гулаг" и председател на СБФД; босненеца Данис Танович, един от любимите творци на българската фестивална публика, носител на Оскар за "Ничия земя"; и британеца Хю Хъдсън, чиито дебютен филм "Огнените колесници" е удостоен с 4 Оскара (ще го видите на специална Олимпийска гала след Церемонията по връчване наградите на СФФ). Фестът ще бъде закрит от  документалният филм "Стоичков".

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024