13 нови български филма на фестивала "Златна роза"

Фестивалът на българския игрален филм "Златна роза" ще се състои от 5-и до 11-и октомври 2012 г. във ФКЦ – Варна, като всички филми от състезателната програма ще бъдат показани в зала 1, съобщиха от Националния филмов център.

Фестивалната програма ще включва два конкурса, в които се връчва наградата "Златна роза": за пълнометражни и за късометражни игрални филми. Първият ще бъде съставен от 13 заглавия на нови игрални филми, създадени след миналогодишното издание. 9 от тях са произведени с държавно финансиране, като един е копродукция с Австрия. Останалите 4 филма са независими продукции, създадени без държавна подкрепа. В програмата са включени новите ленти: "Вяра, любов и уиски" на Кристина Николова, "Цветът на хамелеона" на Емил Христов (на снимката - актьорите Руши Виденлиев и Ирена Милянкова), "Аз съм ти" на Петър Попзлатев, "Джулай" на Кирил Станков, копродукцията "Испания" на Аня Саломоновиц, които бяха представени на най-реномираните фестивали тази година и вече спечелиха международно признание – Берлин, Кан, София, Москва, Лос Анджелис, Торонто. Във Варна за първи път ще бъдат представени официално пред българската публика 6 филма. Ще участват също така филми, които вече успешно се срещнаха със зрителите в кината – "Корпус за бързо реагиране" на Станислав Дончев, "Чужденецът" на Ники Илиев, както и премиерното заглавие за септември "Пистолет, куфар и три смърдящи варела" на Георги Костов.

На откриването на фестивала на 5 октомври ще видим международната копродукция с българско участие "Шоково състояние" на словенския режисьор Андрей Кошак, включена извън конкурсната програма. Филмът е копродукция на Словения, България, Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина. Продуцент от българска страна е Стефан Китанов, директор на София Филм Фест, а композитор на музиката е Стефан Вълдобрев – гости на фестивала, които ще представят филма. Режисьорът Андрей Кошак споделя "В крайна сметка "Шоково състояние" описва настоящата ситуация, в която се намират словенците, но в същото време се опитва да улови детайли от картината на днешния ден, които са общи за целия пост-социалистически блок".

Петчленното жури, което ще оценява филмите включени в двата конкурса, е с председател режисьорът Иван Павлов, Нели Димитрова - сценарист, Николай Лазаров - киноператор, Камен Воденичаров – актьор и продуцент на множество предавания, музикални албуми и театрални постановки, Янко Терзиев - кино журналист.

Свързани новини

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024