"Възвишение" излиза на Блу рей с издание за колекционери

"Истинско кино се прави само когато имаш да разкажеш нещо действително вълнуващо и смислено. Дълго чаках историята, която исках да разкажа на голям екран, да ме намери сама. Да бъде неподправена, силно въздействаща и оригинална." – това споделя Виктор Божинов в деня на премиерата на "Възвишение". 
 
Филмът тръгна по екраните в страната точно преди година, на 10 ноември 2017, и за по-малко от месец се превърна в най-гледаното българско заглавие за последните 7 години. Отзвукът на критиката и публиката бе повече от положителен, а голяма част от аудиторията дори го определи като едно от най-големите събития в историята на съвременното българско кино. Филмът бе гледан в киносалоните на България от близо 140 000 зрители. 
 
В края на 2017 "Възвишение" бе определен за културното събитие на годината, а през март 2018 спечели Балканския конкурс на 22-рия Международен София Филм Фест. През октомври продукцията завоюва и специалната награда на журито от престижния български фестивал "Златна роза", който също така връчи наградата за най-добра мъжка роля на Александър Алексиев за превъплъщението му в Гичо. Филмът беше представен още и на международните фестивали във Виена, Москва и Шанхай, както и на българския фестивал в Рим.
 
 
"Това е филм, създаден, за да се гледа на голям екран. Вложихме много усилия и средства, за да изглежда по този начин и се радвам, че "Възвишение" се задържа почти цяла година по кино екраните в страната." – споделя Иван Дойков, продуцент на "Възвишение" – "С версията за блу рей имаме възможност да удължим живота на филма, като сме добавили и някои изненади за феновете в специално колекционерско издание."
 
Колекционерското издание на "Възвишение" се очаква да тръгне в продажба на 25 ноември и да съдържа цели 3 диска: Диск 1 ще включва филма с опция 5.1 или стерео звук със субтитри на английски, руски, италиански, чешки и македонски. В диск 2 феновете ще открият непоказвани сцени от "Възвишение", както и 7 тематични филма, проследяващи създаването на продукцията: Режисура, Актьори, Операторска работа и монтаж, Художник и костюми, Музика и звук, Продукция, Премиери. Последният диск пък ще съдържа оригиналната музика на Петър Дундаков.
 
Филмовият проект "Възвишение" се базира на едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 година печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literature). Сценаристи на филма са Нели Димитрова, Виктор Божинов и Милен Русков, който е и автор на диалозите.
 

Свързани новини

Изживейте всяка песен!

25.03.2024

Първи кадри на новия филм с Джей Ло

15.03.2024

Най-лошият филм за 2023г. е ...

12.03.2024

Кой обра ''Оскари''-ите ?

11.03.2024

Комедията ''Голо оръжие'' се завръща

07.03.2024