BAFTA 2021: Кои са наградените от британската академия за кино

Церемонията за наградите на Британската академия за кино и телевизия (BAFTA) за първи път се проведе виртуално и в две поредни вечери, като причината за това е ясна. Очаквано акцентът на събитието стана кончината на принц Филип, който почина в петък на 99-годишна възраст. Той беше почетен със специален трибют, включително и от голяма част от наградените.

Друго запомнящо се от вечерта беше речта на 73-годишната южнокорейка Юн Ю-джун, която получи наградата за най-добра поддържаща женска роля за превъплъщението й във филма "Минари". В тази категория се състезаваше и българката Мария Бакалова, която след наградите на Гилдията на актьорите, за втори път "отстъпи" пред корейската актриса. Юн Ю-джун благодари на британската киноакадемия, като каза, че е много приятно изненадана, още повече, че британците са известни като „големи сноби“. Междувременно Бакалова очакваше наградите облечена в приказна рокля на Армани. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Maria Bakalova (@mariabakalovaofficial)

 

Кинонаградите не предложиха големи изненади - лентата „Земя на номади“ (Nomadland) стана големият победител на вечерта, като завоюва отличията за най-добър филм, за режисура на Клои Чжао, главна женска роля за Франсис Макдормант и операторско майсторство. С наградата за най-добър британски филм, в оспорваната категория с 10 претенденти, бе награден „Момиче с потенциал“, който спечели и статуетката за най-добър оригинален сценарий. Легендарният актьор Антъни Хопкинс взе наградата за главна роля за филма „Бащата“.

Избраха най-женския филм на 2020-та

С приза за актьор в поддържаща роля във филм бе удостоен британецът Даниел Калуя за филма "Юда и черният месия". „За душата“ бе обявен за най-добрата анимация, като спечели и приза за саундтрак. „Още по едно“ на датчанина Томас Винтерберг получи приза за чуждоезичен филм. В първата вечер на наградите изпъкна „Ма Рейни: Майката на блуса“ - драма, в която действието се развива през 20-те години в Чикаго, който спечели два приза - за грим и костюми. 

Свързани новини

Готвят четвъртата лента от поредицата

15.04.2024

Наградите са предвестник на "Оскар"-ите

12.04.2024

Няма да гледаме повече за Джон Сноу

11.04.2024

Тъмната страна на историята

10.04.2024

Работи се по чета част на франчайза

04.04.2024