Как се пише музика за Оскар? Разказват Джон Батист, Трент Резнър и Атикъс Рос

"За душата" ("Soul") на Дисни и Пиксар определено е най-хитовата анимация през тази година. Филмът спечели сърцата и душите на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд и на Британската академия за филмово и телевизионно изкуство, спечелвайки "Златен глобус" и БАФТА за най-добър анимационен филм и за най-добър саундтрак.

Филмът е готов да превземе и Оскарите - той е номиниран за най-престижната кинонаграда в категориите "най-добър анимационен филм“, "най-добра филмова музика" и "най-добър звук", като очакванията са, че ще бъде безапелационният победител и в трите категории. 

"За душата" ни отвежда на невероятно пътешествие от улиците на Ню Йорк и неговите джаз клубове, до "отвъд", където живеят душите. Комбинацията от тези светове, цялостната атмосфера и самото естество на историята, изисква специален подход към музиката, различаващ се от традиционния за Пиксар "класически холивудски саундтрак с голям оркестър", разказва режисьорът Пийт Доктър - двукратният носител на Оскар за "В небето" и "Отвътре, навън". За целта авторите на филма се обръщат към невероятния джаз музикант Джон Батист и носителите на Оскар Трент Резнър и Атикъс Рос ("Социалната мрежа") от Nine Inch Nails.

Батист изцяло стои зад джаз композициите във филма. Освен че е фантастичен музикант, той е и историк и смесвайки редица различни влияния в джаза, успява да тласне музиката в нова посока, а изпълненията му на пиано са толкова вдъхновяващи, че аниматорите използват цялостната му енергия и движенията на пръстите му като отправна точка при създаването на главния герой на филма.
 
Като контраст на джаза от Ню Йорк идва ефирната и необикновена музика от света на душите. Това е свят, който никой не е виждал досега, и Трент Резнър и Атикъс Рос са изправени пред предизвикателството да създадат музика, която е активен елемент в изграждането на неземната атмосфера и същността на фантастичните създания. За  двамата автори възможността да засилиш емоционалните преживявания на зрителите чрез звуците, е основната причина да се занимават с писане на филмова музика. 
 
Ето повече за създаването на хитовия саундтрак лично от Джон Батист, Трент Резнър, Атикъс Рос и режисьора Пийт Доктър в специалния поглед зад кулисите:

Свързани новини

Нови песни от Дейв Гахан и Soulsavers

25.10.2021

"За душата" е един фаворитите за Оскар

19.03.2021

Три сета музика за ценители тази събота

03.02.2020

Белослава и Mind Trips с концерт в НДК

20.11.2019

Новият албум на Dave Gahan излезе днес

30.10.2015