Холивуд се подготвя за Оскарите - ето кои са основните претенденти

Холивуд е в очакване на 95-ата церемония "Оскар".
 
Церемонията ще се проведе в неделя, 12 март, в "Долби Тиътър" в Лос Анджелис, и ще бъде предавана на живо по телевизия Ей Би Си. Ще има и стрийминг в социалните мрежи. 
 
Водещ на шоуто за пореден път е Джими Кимъл. Това е третият път, в който Кимъл ще води церемонията и първият от 2018 г. насам. След това шоуто нямаше водещ, но това се оказа пагубно за рейтинга на церемонията. През миналата година шоуто имаше по-голям успех, след като водещите бяха три дами -  Реджина Хол, Ейми Шумър и Уанда Сайкс. 
 
На предстоящата церемония филмът "Всичко навсякъде наведнъж" води по брой номинации с 11. С девет е "Баншите от Инишерин" на Мартин Макдона. Номинирани за най-добър филм са 10 ленти -  "На Западния фронт нищо ново", "Аватар: Природата на водата", "Баншите от Инишерин", "Елвис", "Всичко навсякъде наведнъж", "Семейство Фейбълман", "Тар", "Топ Гън: Маверик", "Идиотският триъгълник" и "Жените говорят". 
 
Ново тази година е, че победителите във всички категории ще бъдат обявени на самата церемония. През миналата година някои от техническите категории бяха изнесени в предварителна церемония, което предизвика недоволство сред членовете на Академията за кинематографично изкуство и наука. 
 
Потвърдено е, че певицата Риана ще изпее номинираната за "Оскар" песен "Lift me Up" от филма "Черната пантера: Уаканда завинаги" на шоуто, което дава основания да вярваме, че това ще е отличената песен. Все още не е потвърдено дали Лейди Гага ще участва на живо с "Hold My Hand" от "Топ Гън: Маверик", която също се състезава за статуетката за най-добра филмова песен.
В категорията за саундтрак за музиката на "Семейство Флейбълман" се състезава 90-годишният композитор Джон Уилямс, който стана най-възрастният човек номиниран за Оскар. 
 
Рекордите на композитора Джон Уилямс и още любопитни факти за Оскарите
 
Сред актрисите най-оспорваната конкуренция е между Мишел Йео ("Всичко навсякъде наведнъж"), която получи "Златен Глобус" и Кейт Бланшет ("Тар"), която преди дни спечели БАФТА за ролята си. Победителят при мъжете също е много оспорван. Тук залаганията са поравно между Брендън Фрейзър за "Китът", Колин Фарел за "Баншите от Инишерин" и Остин Бътлър за "Елвис". До момента Бътлър води в наградния сезон с превъплъщението си в Краля на рока, но на Оскарите всичко е възможно. 
 
През тази година няма жена с номинация за най-добър режисьор, като статуетката почти сигурно ще отиде при легендарния Стивън Спилбърг, който, ако спечели за филма с автобиографични елементи "Семейство Фейбълман", ще сложи третия си режисьорски Оскар в колекцията си от десетки награди. 
 
Със сигурност актьорът Уил Смит и жена му Джейда Пинкет Смит не са поканени на тазгодишната церемония, пише АФП. След плесницата, която той удари на комика Крис Рок миналата година, Смит е със забрана да присъства на наградите "Оскар" за срок от 10 години.

Свързани новини

Ето кой спечели "Еми"

17.01.2024

Вечерта на модата в снимки

09.11.2023

Отменят наградите "Еми"

28.07.2023

"Еми": номинациите

14.07.2023

"Грами" добави три нови категории

14.06.2023