Звезди дариха по 1 милион долара на стачкуващите актьори

Големите филмови звезди на Холивуд дариха по един милион щатски долара в подкрепа на стачкуващите си колеги, съобщиха световните агенции. 

Сред дарителите са Мерил Стрийп, Джордж Клуни, Мат Деймън, Дуейн Джонсън - Скалата, Леонардо Ди Каприо, Никол Кидман, Джулия Робъртс, и Опра Уинфри. Те създадат фонд за подкрепа на актьорите. 
 
"Развлекателният сектор е в криза и синдикалната организация на сценичните актьори получава 30 пъти повече искания за финансова подкрепа в сравнение с периода преди стачката", се казва в съобщение на фондацията, която ще управлява набраните средства. 
 
Тази подкрепа цели актьорите да могат да плащат задълженията си, да не загубят домовете си, да хранят семействата си, да плащат медицинските си разходи, да купуват лекарства, се казва още в съобщението. 
 
86 процента от 160 000 членове на синдикалната организация печелят по-малко от 26 500 долара годишно, обяви актрисата Фран Дрешър, председател на синдиката на Гилдията на екранните актьори. По думите й не е ясно кога стачката ще приключи. 
 
Във вторник холивудските студия поискаха Гилдията на сценаристите да се върне на масата за преговори в първите известни преговори, откакто почти 100-дневната стачка спря производството на повечето телевизионни предавания и филми.
 
Гилдията на екранните актьори пък стачкува от средата на юли. 
 
Безпрецедентната "двойна стачка" струва на икономиката по няколко милиона долара на ден. Исканията са за увеличаване на заплащането и защита от заплахата на изкуствения интелект в киното.
 
Заради протестите производството на филми и сериали в САЩ практически е спряно. Церемонията "Еми" също бе отложена за неопределено време. 

Свързани новини

Край на протестите в Холивуд

14.11.2023

Премиерата на "Дюн 2" се отлага

25.08.2023

Отменят наградите "Еми"

28.07.2023

Положението се затяга

21.07.2023

Посмъртно: Тупак Шакур със звезда

08.06.2023