Уилям Болдуин ще оглави журито на "Сенелибри"

Американската кинозвезда Уилям Болдуин ще се срещне с българската публика в рамките на 9-ото издание на международния кино-литературен фестивал "Синелибри" през октомври.
 
Популярен актьор, сценарист и продуцент, участвал в десетки филмови продукции с различна жанрова характеристика, известен и като един от четиримата братя Болдуин, той пристига у нас в качеството си на президент на журито, което ще излъчи лауреатите на награди в основния конкурс: за най-добър пълнометражен игрален филм по литературна творба.
 
Партньори на Болдуин ще бъдат канадският кастинг-режисьор и продуцент Бруно Розато („Фрагменти от живота на една жена“, „Мафия Inc.“, „Самопризнанията на един опасен ум“), френската кинорежисьорка и актриса Леа Тодоров („Новата жена“, „Руска утопия“, „Спомен за болката“), дъщеря на световноизвестния философ, литературовед, семиотик и културолог Цветан Тодоров, испанската телевизионна и киноактриса Карла Нието. От българска страна в журито е театралният и филмов актьор Иван Бърнев („Обслужвал съм английския крал“, „Полет над кукувиче гнездо“, „Васил“).
 
Журито ще избира измежду единадесет конкурсни заглавия, повечето от които с премиери на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин, Торонто. Победителят ще бъде обявен на 20 октомври в зала 1 на НДК. Това ще е единствената възможност зрителите да се срещнат, а по желание и да се снимат, с представителите на международното жури, съобщават организаторите. 
 
Веднага след награждаването ще бъде излъчен новият филм на Роман Полански – черната комедия „Дворецът“. Предвижда се българската премиера да се състои в зала 1 на НДК. Прожекцията на 20 октомври ще бъде единствена в рамките на фестивала и единствената потвърдена за България, веднага след световната премиера на филма във Венеция.
 
Копродукция на Италия, Швейцария, Полша и Франция, „Дворецът“ пренася зрителя в луксозен швейцарски хотел - разкошна сграда с вид на готически замък, създадена в началото на ХХ век от мистериозен архитект. В този своеобразен „дворец“ богати, известни и ексцентрични гости от цял свят се стичат за пищна вечеря на 31 декември 1999 г., в навечерието на новото хилядолетие. Следва непредвиден развой.
 
В главните роли са Фани Ардан, Оливер Мазучи, Мики Рурк, Джон Клийз, Жоаким де Алмейда. „Синелибри“ ще се състои от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. 

Свързани новини

Филмът на Тео Ушев тръгва по кината

01.11.2022

Още за CineLibri

19.10.2022

Грандиозно откриване на Синелибри

11.10.2022

Започва Синелибри 2022

07.10.2022

"Събитието" - фаворит на "Синелибри"

22.10.2021


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0