Гел лакът - красив и опасен

Почитателите на гел лака трябва да внимават – използваните за изсушаване ултравиолетови лъчи могат да причинят сериозно заболяване, предупреждава woman.hotnews.bg. 
 
Какво е гел лак? 
 
Гел лак е чудесна алтернатива на ацетоновия лак и е създаден за онези, които искат да запазят маникюра си идеален по-дълго време. Това покритие представлява хибрид от две средства – обикновен лак и гел за моделиране. На първия се дължат традиционното нанасяне, външният вид и богатата цветова палитра. Гелът пък придава на лака невероятна устойчивост. Гел лакът може да издържи на ноктите ви до три седмици, без да се излющи или да се промени по друг начин. Единственото, което ще издава „възрастта“ му, ще са израсналите участъци в основата на нокътя. 
 
Гел лак се нанася малко по-различно от обикновения лак, затова процедурата се прави в салон. Вкъщи без необходимите инструменти няма да се справите. Важен етап е шлифоването, което позволява да се заглади нокътната пластина и да се премахнат различните неравности. Равната повърхност е задължително условия за доброто прихващане на лака към нокътя. Следващият етап е обезмасляването, след което на ноктите се нанася специално основно покритие. То ги защитава от вредното въздействие на пигментите и позволява на гел лака да се хване по-здраво. После вече се нанасят два слоя от самия лак. 
 
Гел лакът се отличава от обикновения лак най-вече с това, че след всяко нанасяне се изсушава в продължение на минута със специална ултравиолетова (или понякога LED) лампа. Покритието се полимезира и втвърдява само под въздействие на лъчите. Благодарение на това изсушаване гел лакът е напълно стегнал веднага след приключване на процедурата и можете да не се притеснявате, че ще го размажете или деформирате. Като цяло нанасянето на гел лак отнема около 15 минути. 
 
За отстраняването на гел лака също е най-добре да се доверите на професионалисти, а не да се мъчите сами. С лакочистител трудно ще го махнете, макар и да не е невъзможно – за целта ще трябва да напоите памук с ацетон, да го наложите на нокътя и да покриете с фолио. След десетина минути ще можете да изстържете лака. Но внимавайте, защото при това лесно можете да изсушите нокътя. В козметичните салони гел лак се почиства със специален разтвор, който има много по-меко действие. При това обаче последвалото шлифоване на нокътя за премахване на остатъците от лака отново ще травмира пластината. 
 
Трябва да се отбележи, че гел лакът се смята за хипоалергенно покритие, тъй като не мирише и няма тулол, дибутилфталан, формалдехид и смоли в състава си. 
 
Какви опасности крие гел лакът 
 
Някои смятат, че нанасянето на гел лак е крайно вредна за нокътя процедура, тъй като покритието въздейства твърде агресивно на нокътната пластина. Освен това шлифоването и полирането могат да травмират сериозно нокътя. Да, тези манипулации могат да го изтънят, но само на обработваните участъци. Тоест те не променят структурата на нокътя завинаги – след месец-два без гел лак ноктите ви ще възвърнат естествения си вид. 
 
Друг спорен момент е процесът на изсушаване със специална лампа. Някои учени твърдят, че ултравиолетовата светлина, която се използва за втвърдяване на всеки слой, може да е опасна за здравето. До този извод са стигнали специалисти от американска организация, занимаваща се с проучване на рака на кожата. Изследванията им показват, че използваните в салоните лампи имат канцерогенен ефект. Рискът да се разболеете е минимален, но не бива да се пренебрегва. Още повече, че една от най-разпространените форми на заболяването поразява именно кожата на ръцете и зоната около ноктите. 
 
Как да се предпазите 
 
Първият и най-прост съвет е да давате почивка на ноктите си. Ако редовно си правите гел лак, разумно ще е веднъж на месец-два да си правите пауза от една-две седмици, в които да ползвате обикновен лак или лечебно покритие. Друг аргумент в полза на това е, че на тънки и нацепени нокти гел лакът се задържа по-зле, отколкото на здрави. За да се защитите максимално от вредното въздействие на лампите, преди процедурата ползвайте крем против слънце с фактор над 15. Друг вариант е да изберете салон, в който гел лакът се втвърдява не с ултравиолетови, а с LED-лампи, които се смятат за по-безопасни. 

Свързани новини

Harry Styles блесна и в света на модата

18.11.2020

Kакво не трябва да правите с кожата си

14.08.2020

Тайният козметичен продукт на зодиите

08.11.2019

Lady Gaga пусна собствена козметика

30.09.2019

5 начина да предпазим боядисаната коса

01.08.2019