Супермоделът Татяна Патиц си отиде на едва 56 години

Германският модел Татяна Патиц е починала на 56-годишна възраст, написа модното списание Vogue. Агентът ѝ Корин Никълъс потвърди официално, че причината е рак на гърдата.
 
Татяна Патиц беше един от най-известните модели на 80-те и 90-те години на миналия век и е една от ярките представителки на ерата на супермоделите, заедно с Наоми Кембъл, Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста и Синди Крауфорд. 
 
Последната й поява на модния подиум беше през февруари 2019 г. като част от Седмицата на модата в Милано. 
 
 
Патиц живееше в Калифорния, САЩ. Има 19-годишен син Джона Патиц. Тя е родена в Хамбург - майка ѝ е естонка, а баща ѝ е германец. Семейството ѝ по-късно се мести в Швеция, където се явява на конкурс за красота, когато е на 17 години. Става трета и отнема няколко години кариерата ѝ да се развие.
 
През 1988 г. за голямата модна сцена я открива фотографът Петер Линдберг. Самият той често е наричан "фотографът на супермоделите".
 
 
Историческа е неговата корица за сп. Vogue, на която Патиц позира заедно със Синди Крауфорд, Наоми Кембъл, Линда Еванджелиста и Кристи Търлингтън. Същият красив състав прави култов статуса на видеоклипа на "Freedom" на Джордж Майкъл.
 
"Татяна винаги е била европейският символ на шик, като Роми Шнайдер и Моника Вити... Тя беше много по-малко видима от връстниците си - по-загадъчна, по-зряла, по-недостижима - и това имаше своя собствена привлекателност.", казва за нея главната редакторка на модната библия Ана Уинтър. 

Свързани новини

Джей Ло и Зендая водещи на Met Gala

19.02.2024

Знаете ли кой е цветът на 2024?

19.01.2024

Каква ще бъде темата на Met Gala 2024?

20.11.2023

Вечерта на модата в снимки

09.11.2023

Стил и блясък на червения килим

08.11.2023