Първи ден на Elevation, или как да провалиш една добра идея

В продължение на месеци родните меломани с трепетно очакване гледаха към датата 24 юни. Отброяваха дните до новия, обещаващ и разностилен Elevation festival в покрайнините на Разлог.

Търсеха начини за придвижване, места за преспиване, схеми да се измъкнат по-рано от работа. Защото любовта към музиката изисква жертви.

За съжаление още преди началото на първата вечер от дългоочакваното събитие надеждите и очакванията на доста любители на качествените мелодии бяха прекършени. Това, което стресна мнозина, бе наистина хаотичното организиране на феста. Объркани разпоредители, неуточнени входове, километрични опашки за билети и купони за консумация. Чакане с часове. Нерви на килограми. Твърде ранни участия на ценни имена в музиката. Редица неуредени проблеми от разнороден характер, лоша логистика, неадекватно отношение на персонала. И ако това не е достатъчно, няколко часа преди старта на вечерта хедлайнерът Jamiroquai отмени участието си. По здравословни причини, разбира се. Честито на печелившите!

И докато дошлите на феста все още асимилираха ситуацията, с която са принудени да се сблъскат, Stereo MCs забиваха на главната сцена. Ей така, между другото. Защото за име от техния ранг часът 17:30 бе повече от неадекватен и ранен. Защото публиката не бе подготвена да чака пред входа повече от 45 минути, за да получи заветната гривничка, с която да премине ограждението. Защото жегата и разочарованието от липсата на Джей Кей внесе една странна, силна минорна нотка сред всички. Затова и изпълнителите на хитовете „Connected" и „Black Gold" останаха леко незабелязани. А не заслужаваха това. Понеже сетът им бе повече от перфектен и стегнат. Опитаха се да заредят с позитивна емоция и да разтанцуват дошлите. Не им се получи. За съжаление.

Честта за втори опит да оправят настроението на аудиторията се падна на хипнотичните Morcheeba. Skye и компания бяха повече от приказни. Споменът за миналогодишното им разкошно участие на българска територия все още не е избледнял докрай и ето, че групата бе амбицирана да надскочи гига си от юни 2010-а. Отново облечена във фатално червено с черни оттенъци, певицата с всички усилия се опитваше да омагьоса повторно публиката. Още преди залез слънце от главната сцена се чуха нежните „Blindfold", „Even Though" и „Blood Like Lemonade". За почуда на организаторите и личен триумф на публиката, групата с назидателен тон разкритикува охраната. „You are assholes! The people came here to have fun, why are you pushing them?!", риторично питаха Morcheeba. Отговор не получиха. Само ескалиращ аплауз от страна на феновете. Понеже бяха прави. Тъй като една от положителните страни на феста бе именно фактът, че първата вечер премина без произшествия и поведението на охраняващите бе повече от неоправдано. А през това време слънцето залязваше под звуците на „Trigger Hippy", за да ни напусне заедно с „Rome Wasn't Built In A Day". Последният акорд остави родните меломани леко позабравили проблемите.

За жалост танците спряха. Поне за следващите два часа. Защото изборът на Hurts за група, която да поеме щафетет на главната сцена след Morcheeba отново хвърли в почуда дошлите на фестивала. Не че музиката на бандата не бе приятна. Ни най-малко. Просто изпълнителите на превърналото се в хит за лято 2010 „Wonderful Life" са известни със своята заразителна минорност. И точно с нея заляха всички пред сцената. Получи им се. При това без много усилия. Лицата посърнаха, телата останаха статични, бирата почна да се излива с литри, останалите сцени - да се изпълват с все повече хора. Два часа меланхолия вместо Jamiroquai. Отново - честито на печелившите!

 И точно, когато нещата изглеждаха повече от безнадеждни, на сцената се качиха неволно превърналите се в хедлайнер на първата вечер Parov Stelar. Фънк бандата постигна невъзможното - успя да премахне разочарованието и да накара меломаните да се усмихнат. С лекота, с ритъм и със зареждащи мелодии групата ни накара да се разтанцуваме така, както дори и на участието им от преди няколко месеца не сме го правили. Защото има някакво неимоверно очарование в тяхната суинг сплав, която не те оставя равнодушен. Тя те опиянява и те кара да забравиш всичко. Да забравиш, че не си чул „Little L"; че не си изпял „Virtual Insanity" и „You Give Me Something"; че не си видял поредната шантава шапка на Джей Кей; че са те карали да чакаш; че си на място, неподходящо за фестивал от този мащаб. Parov Stelar изстреляха всички в тяхната фънк галактика и ни накараха да не мислим за преди няколко часа, а с жадни шепи да черпим в настоящето от техните мелодии. Бандата изпълни парчета като жизненото "Catgroove", емблематичното „Matilda" и шеметното „Chambermaid Swing".

Така неусетно и по холивудски придружено от прожектиран надпис The End приключи първата част от Elevation. Какво предстои да се случи във втората вечер на фестивала (ако има такава), остава само за гадаем.

Преди броени минути организаторите разпространиха следното съобщение:

„В момента достъпът до фестивала е временно преустановен поради лошите климатични условия. Организаторите са се заели да укрепят сцената и да сведат до минимум вероятността от инциденти и щети в зоната на фестивала. Достъпът на хора до терена е временно забранен с оглед на тяхната безопасност.

Според прогнозата на НИМХ днес времето в планините ще бъде ветровито - със силен, по откритите части и бурен запад-северозападен вятър. Температурата в момента е 18 градуса, скоростта на вятъра 78 км/ч, видимост 14 км. Забраната за достъп е до 14.00 часа."

От: Пламена Партениотис за http://stand.bg

Свързани новини

Elevation прескача директно в 2014

20.05.2013

Cypress Hill обещаха да се върнат отново

25.06.2012

Звездите от Elevation ще хапват без месо

13.06.2012

Миленита на Elevation 2012

16.05.2012

Sеan Paul на Elevation 2012

15.05.2012