Еди Мърфи се отказа да води Оскарите

Актьорът Еди Мърфи (Eddie Murphy) се отказа да е водещ на 84-ата церемония по връчването на наградите "Оскар", съобщиха световните информационни агенции, като се позоваха на президента на Американската академия за кинематографично изкуство и наука Том Шерак.

Отказът на Мърфи бе предшестван от оставката, която режисьорът Брет Ратнър подаде като продуцент на церемонията за наградите "Оскар" заради непочтителна реплика за хомосексуалистите на прожекцията на новия му филм. Мърфи отдавна работи в тясно сътрудничество с Ратнър.

Американската академия за кинематографично изкуство и наука потвърди освобождаването на Ратнър. Президентът й Том Шерак каза, че 42-годишният Ратнър е "постъпил добре както за Академията, така и за себе си". "Брет е добър човек, но коментарите му са неприемливи", добави Шерак.

Отговаряйки на въпроси след прожекцията на новия си филм "Кинти в небето", Ратнър използва подигравателна дума за хомосексуалистите. След това той реши да разкаже в детайли и за сексуалните си подвизи в радио предаването на Хауърд Стърн и коментарите му наляха масло в огъня.

Ратнър вчера изпрати отворено писмо, в което се извини за поведението си и за "обидните и глупави неща, казани по медиите". Брет Ратнър е известен преди всичко с трилогията "Час пик", Негови са и филмите "Семеен човек" и "Х-мен: Последният оцелял". Той режисира и музикални клипове на звезди като Мадона, Марая Кери, Jay-Z.

Ангажирайки Брет Ратнър като продуцент на церемонията за наградите "Оскар", Академията искаше да заложи на нещо различно. Предишните продуценти бяха Дон Мишър и Брус Коен, които изграждаха шоуто на принципа на вариететния спектакъл с песни и танци.

Все още не е известно кой ще заеме мястото на Еди Мърфи. Знае се обаче, че известният холивудски продуцент Брайън Грейзър ще замени Ратнър. Името на Грейзър нашумя около продукции като "Красив ум", "Шифърът на Леонардо", "Ангели и демони", "Вътрешен човек".

Церемонията по връчване на наградите "Оскар" ще се състои на 26 февруари 2012 г. в Лос Анджелис. През 2011 г. водещи бяха Ан Хатауей и Джеймс Франко.
 

Свързани новини

Оскари 2021: Победители и победени

26.04.2021

Оскари 2021: Какво да очакваме

23.04.2021

Оскарите идват, виж 20 любопитни факта

21.04.2021

Първи коментари от Мария Бакалова

16.03.2021

Ето кой ще обяви номинираните за Оскари

12.03.2021