Дейвид Геън от Depeche Mode става на 50 години днес

Любимият фронтмен на милиони фенове по света - Дейвид Геън от Depeche Mode днес навършва 50 години!

Животът на Геън е пълен с драматични обрати, звезден, но истински, преминал през по-голямата си част пред очите на милионите фенове на английската ню уейв и впоследствие алтернативна банда. Снимката е от култовия концерт на Depeche Mode на стадион Локомотив през 2006 година/ автор: Кристина Цветкова.

Дейвид се ражда на 9 май 1962 в Епинг, Великобритания. Той е само пет годишен, когато семейството му се разпада, баща му напуска дома си и никога вече не се чува нищо за него. В тийнейджърските си години, Дейв е чест посетител на арестите за кражби и вандализъм. Той сменя десетки работни места, като е работил какво ли не – от продавач на количка до строител. Когато навършва пълнолетие, Дейв подава молба за място в "Southend Art College" и учи дизайн, надявайки се за бъдеще в модната индустрия.

Това обаче не се случва, тъй като през 1981, Винс Кларк, който е съученик заедно с Андрю Флетчър и Мартин Гор, се запознава с Дейв, забелязва добрите му певчески възможности и го кани да участва в групата им, която тогава се нарича Composition Of Sound. Много скоро след това се ражда Depeche Mode, с която започва и звездната история на членовете й.

Дейвид Геън и Мартин Гор на концерт в LA през миналото лято

Животът на Дейв върви нагоре до 1991г., когато той се разделя с първата си дългогодишна любов Джоан, която взима сина им Джак. През 1993г. в Лос Анджелис Дейв се жени за Тереса Конуей. Тъмният момент в живота му идва на 28 май 1996, когато вокалистът взима свръх доза хероин и кокаин в хотелска стая в Лос Анджелис. Два дни след престоя си в болницата е арестуван, съдят го и получава почти 1 година в рехабилитационна клиника. Дейв Геън успява да се възстанови и с групата записват албума "Ultra”. Това е и началото на "втория” живот на музиканта до 2009 година, когато световното турне на Depeche Mode се отменя (включително и концерта в България), тъй като Дейв Геън се изправя пред страшната диагноза рак.

Той претърпява успешна операция за премахване на злокачествен тумор от пикочния мехур, както и последващо лечение. Само преди няколко дни музикантът обяви плановете си за записването на нов албум и ново турне с вечната Depeche Mode!


От 1999г. досега, Дейв живее в Ню Йорк с третата си съпруга Дженифър,  дъщеря им Стела Роуз и синът им Джими.
 

Свързани новини

Depeche Mode свириха над 2 часа в София

13.05.2013

Дейв Геън ще релаксира в спа център

10.05.2013

Строят мини град за Depeche Mode

08.05.2013

"Депеш мод" с албум през март

25.01.2013

Depeche Mode ще свирят на ст."Локомотив"

18.01.2013