Desafinado LIVE е новата концертна програма на Мира Кацарова

На 14 април от 20:00 часа в Sofia Live Club ще се състои премиерата на новата концертна програма на Мира Кацарова – Desafinado LIVE. Проектът е посветен на жизнеутвърждаващата музика на Бразилия, нежните боса нова мелодии и топлите ритми на латино джаза. 
 
В своята програма Мира е подбрала класически и модерни теми от едни от най-знаковите имена в историята на боса нова, претворени по нов начин. Освен личния прочит на певицата, публиката ще чуе и интерпретациите на Мирослав Турийски, който е автор на по-голямата част от аранжиментите.
 
В премиерния концерт на 14 април на сцената с Мира ще бъде любимото й трио, с което работи винаги – Христо Йоцов (барабани), Веселин Веселинов-Еко (бас) и Мирослав Турийски (пиано). В музикалното пътешествие до Бразилия в Sofia Live Club участие ще вземат и гост-музикантите Николай Карагеоргиев (китари), Младен Димитров (перкусии и програминг) и талантливият Павел Терзийски (вокал). След концерта DJ Mr Moon (Младен Димитров) ще направи специален тематичен сет с нео бразил, нео боса и електро бразил.
 
След концерта в Sofia Live Club, на 16 април ще има концерт от програмата на Desafinado LIVЕ в Пловдив, в Bee Bop Cafe. После на 2 юни в Студио 5, а през юли - четири открити концерта Desafinado LIVE в Бургас, Варна, Созопол и Пловдив. Всички събития ще бъдат с вход свободен. 
 
Ето какво споделя самата Мира за предстоящия проект, музиката и вдъхновенията в него: "Бразилската музика е в центъра на моите интереси от години и винаги съм искала да изпея някои от тези песни. Събрах някои известни и не толкова известни бразилски теми на класически и по-модерни бразилски композитори - Антонио Карлос Жобим, Жоржи Бен,  Жоао Жилберто, Карлиньош Браун, Джаван, Иван Линс. Програмата е основно акустична, но има и няколко песни, които са поднесени в модерна стилистика с комбинация от акустични изразни средства и електронно генерирани звуци и бийтове.
 
Боса нова е музикално течение, което се появява официално в Рио де Жанейро през 1958 с първите записи на песните на А.К. Жобим - Desafinado и Bim Bom, интерпретирани за първи път от Жоао Жилберто. Тогава част от песните влизат като саундтрак във филма Черния Орфей, който става световноизвестен. Много джаз музиканти са привлечени от този стил и през 60-те години на миналия век има поредица от албуми с провокативни и иновативни интерпретации на този стил. Той продължава да вълнува вече повече от 5 десетилетия поколения музиканти и певци. В края на 90-те отново преживява Ренесанс с новите и модерни електронни версии на стила. Представители на това съвременно явление са Бебел Жилберто, Боса кока нова, Суба.
 
През последните години се говори за модерна акустична боса нова, интерпретирана интелигентно и по нов начин в контекста на джаза от редица джаз певци като основни представители са Лусиана Соуза и Гретчен Парлато. Всичко това е нашето вдъхновение - от автентична боса нова, през новаторски джаз интерпретации с бразилски дъх, до електронните съвременни версии на тази музика. Фокусът в Desafinado LIVE е красотата на мелодиите, богатството на ритмиката и онова очарователно чувство, закодирано в една от най-поетичните думи на португалски, saudade. Смисълът е труден за превод, но е белязан от носталгия по бреговете, по близките и любими хора, горчиво-сладки настроения и онази уютна тъга, която е важна за всеки, който иска да изпълнява боса нова...“
 
Desafinado LIVE е като рецепта за щастие, която ще ни позволи да виждаме живота винаги откъм светлата му страна. 14 април, 20:00 часа, Sofia Live Club - входът за срещата с музиката на Бразилия е свободен.

Свързани новини

Мира Кацарова тръгва на лятно турне

17.07.2018

Мира Кацарова пее за April in Paris

12.03.2018

Мира Кацарова с нов проект

10.03.2017

Мира Кацарова с коледен концерт

25.11.2016

Desafinado LIVE със заключителен концерт

29.07.2016