"Бурята" по Шекспир през погледа на провокативния Дерек Джарман (трейлър)

НДК и кино "Люмиер" продължават добрата традиция да представят филмови адаптации по произведения на великия майстор-разказвач Уилям Шекспир. 
 
Серията от прожекции започна през май тази година с "Ромео и жулиета", "Ричард III" и "Хамлет", продължи с "Трагедията на Макбет" и "Крал Лир" през юни, а на 16 и 21 септември от 19:00 часа зрителите могат да се насладят на "Бурята". Класическата екранизация е от 1979 и е на режисьора Дерек Джарман. Филмът е с участието на: Хийткоут Уилямс, Карл Джонсън, Тоя Уилкокс и др.
 
 
Могъщият магьосник Просперо живее на безлюден остров с непорочната си дъщеря Миранда. Той е в изгнание, прокуден от херцогството си от алчния за власт свой брат Антонио, както и от краля на Неапол Алонсо. Провидението приближава тези врагове – с помощта на своя васал - духът Ариел, Просперо призовава буря, която води до крушението на италиански кораб. Синът на краля, считайки останалите за изгубени, става пленник на Просперо и се влюбва в Миранда. Антонио и Алонсо се скитат из острова в компанията на пиян готвач и моряк. Заедно със звероподобния роб на Просперо – Калибан, те кроят заговор за убийството на магьосника. Просперо търси своя триумф, Ариел – свободата си, Миранда копнее за съпруг, а моряците просто искат да танцуват. 
 
Една от най-провокативните и изтънчени адаптации на най-мистериозната сред пиесите на Шекспир. Почитта на Джарман към последната пиеса на Барда е най-добрият му филм, майсторски заснет из сгради, които изглеждат като готическите рисунки на падналия Рим, излезли под четката на Джовани Пиранези.
 
Най-добрите филмови адаптации на Уилям Шекспир ще имат възможност да гледат зрителите на кино "Люмиер" и през октомври, когато ще има прожекции на "Хамлет", "Ричард III" и "Книгите на Просперо".
 
“Шекспир е жив" е глобална програма от събития за честване на наследството на най-известния драматург в света, по повод навършването през 2016-та на 400 години от неговата смърт. Националният дворец на културата и кино “Люмиер" се включват в инициативите на Британския съвет с поредицата "Великите Шекспирови екранизации" – селекция от седем от най-добрите филмови адаптации по пиесите на великия автор, които ще бъдат показани единствено в кино "Люмиер".

Свързани новини

Откриват годината на детската литература

19.01.2017

Scorsese с най-новия си филм във НДК

09.01.2017

"Нарисувай / напиши ми Коледа"!

06.12.2016

Kонцертната програма на Паганини в НДК

28.09.2016

"Салон на галериите" за трети път в НДК

19.09.2016