Откриват годината на детската литература в НДК

Национален център за книгата планира поредица от инициативи, първата от които е на 21 януари /събота/ от 12.00 ч. - дискусия за бъдещето на детската книга в "Перото"
 
Изълнителният директор на НДК Мирослав Боршош ще отрие Годината на детската книга в НДК в събота, 21.01.2017 г. от 12.00 ч. в Литературен клуб "Перото". Инициативата е на Национален център за книгата–НДК и обръща специално внимание на съвременната литература за деца и юноши. Ще бъдат проведени срещи, дискусии, четения, различни работилници, които да стимулират детското въображение, вдъхновено от словото. Ще бъде обособено пространство за общуване с книгите за децата. НДК ще партнира на възраждането на Националната седмица на детската книга.
 
Първто събитие от Годината на детската книга е отворена дискусия за "Бъдещето на детската книга", която ще обсъди всички важни въпроси за детската литература, четенето, съвременните заглавия и пр. В дискусията ще участват деца и родители, влогъри и създатели на сайтове за родителство, автори, илюстратори и издатели. Сред тях са Юлия Спиридонова – Юлка, носител на много награди за детска литература, включително наградата "Перото" за 2015 г.; Валентина Стоева от Фондация "Детски книги"; Зорница Христова – издателство "Точица", която обявява мисията на своето издателство като "несъществуващите книги, които Зорница би искала да има"; Антон Стайков и Свобода Цекова – илюстратори и дизайнери; Албена Раленкова – редактор на издателство "Фют" и Александър Кръстев от "Азчета". 
 
"Ще се опитаме да отговорим на въпросите: трябва ли днешните деца да четат любимите книги от детството на своите родители; какво искат да четат децата и как си представят бъдещото на книгата; как книгата се конкурира с дигиталния свят и трябва ли да се конкурира и как да се доверят на авторите на съвременна литература за деца“, казва ръководителят на Национален център за книгата Михаела Петрова.

Свързани новини

Scorsese с най-новия си филм във НДК

09.01.2017

"Нарисувай / напиши ми Коледа"!

06.12.2016

Kонцертната програма на Паганини в НДК

28.09.2016

"Салон на галериите" за трети път в НДК

19.09.2016

НДК с огромен надпис "Sofia" за 17.09

14.09.2016