Йордан Камджалов и Lisa Gerrard с грандиозен проект и премиера в България

Следващият грандиозен проект на Йордан Камджалов вече е ясен: концерт по Гурецки с гост-изпълнител от световна величина – магнетичната Lisa Gerrard, позната на мнозина от австралийското дуо Dead Can Dance и емблематичния саундтрак на филма "Гладиатор". Диригентът обяви лично новината по време на празничния концерт на Genesis Orchestra "Коледа" по Димитър Ненов, който се състоя на 18 декември в Зала "България".
 
Йордан Камджалов, съвместно с неговата платформа Genesis Orchestra и Lisa Gerrard, ще представят на българската аудитория  "Симфония на скръбните песни" по Хенрик М. Гурецки. Концертът ще се състои на 14 март 2018 в Зала 1 на Национален дворец на културата в столицата. В рамките на концерта Lisa Gerrard ще изпълни свои песни както от соловата си кариера, така и от времето, в което е част от популярната даркуейв група Dead Can Dance. Заедно с Йордан Камджалов ще въведат аудиторията в лабораторията на твореца чрез уникалния формат "Музикално въведение", който вече се утвърди като неизменна част от спектаклите на диригента.
 
Това е втората колаборация на Lisa Gerrard с български артисти. През юни тази година тя реализира съвместен проект с "Мистерията на българските гласове" – два концерта, в София и Пловдив, на които присъстваха над 3000 души. 
 
Съвместната ѝ работа с Йордан Камджалов отново има за цел да разбие традиционната представа за класическата музика единствено като елитарна, т.е. непонятна за масите. Колаборацията между двамата фундаментални артисти, които успяват с музиката си едновременно да докосват и завладяват без да изискват и задължават, е доказателство, че класическата музика може да бъде достъпна и за нетренираното ухо.
 
Концертът "Симфония на скръбните песни" ще се реализира в рамките на проекта "Свобода в класиката", който стартира през март 2017 в Пловдив с поставянето на едно от най-сложните класически произведения – "Реквием" на Волфганг Амадеус Моцарт.
 
От своя страна Lisa многократно е откривала своето вдъхновение в българската фолклорна музика, а сега се впуска в ново приключение у нас с ентусиазъм и желание да преоткрива още нестандартни и провокативни формати на изкуството.

Свързани новини

Симфония с уникална композиция

07.03.2018

Билетите за "Мистерията" свършиха

30.05.2017

Lisa Gerrard няма търпение за концерта

11.05.2017

"Мистерията" с нов проект

26.04.2017