Lisa Gerrard и Йордан Камджалов изпълняват симфония с уникална композиция

"Кулминация в тишината" – така определя "Симфония на скръбните песни" визионерът Йордан Камджалов. Макар необичайно определение за произведение, Трета симфония на Henryk Górecki е уникална композиция със своите три бавни и изключително въздействащи части. "Ленто-ленто-ленто", обяснено на музикален език, такава е формулата на уникалната симфония, която Йордан Камджалов ще дирижира,  в изпълнение на българския международен оркестър GENESIS ORCHESTRA и солист световноизвестната Lisa Gerrard. 
 
През 2015г. Камджалов поставя Симфонията за първи път, заедно с Хайделбергската филхармония, на която е главен диригент по това време. По-особеното на това изпълнение е фактът, че той дирижира произведението без партитура – изключително постижение, което многократно засилва усещането от силно въздействащата музика. Композиторът Pēteris Vasks определя стила на Камджалов като "вулкан и аскет", а критиците не могат да скрият възторга си от това, че маестрото и филхармонията успяват да предизвикат напрежение и интензивност, кулминиращи именно във върховното усещане за "крещяща тишина". От своя страна, самото произведение се асоциира с промяната на стила на Henryk Górecki. Той се ориентира към опростяване на стила си и максимално редуциране на композиционните средства към този период на творчеството си. 
 
Вокалното изпълнение в "Симфония на скръбните песни" на 14 март в Зала 1 на НДК е поверено на световноизвестната  дива Lisa Gerrard. Заедно с Brendan Perry, през осемдесетте години на миналия век, Gerrard създава даркуейв дуото Dead Can Dance. Освен изпълнител, Lisa Gerrard е и композитор на официалната музика на редица филми като "Гладиатор", "Горящия човек" и новозеландската продукция с многожество награди "Ездачът на китове". За работата си по "Гладиатор", заедно с Hans Zimmer, Lisa Gerrard получава номинация за Оскар и печели Златен глобус и много други международни награди за филмова музика. На съвместния концерт с визионера Камджалов, публиката ще има шанса отново, наживо да чуе и "Sacrifice”, песен от саундтрака на "Вътрешен човек" – филм с участието на Al Pacino, получил 9 номинации за Оскар през 1999г. На сцената ще излезе и другата съставна част  от Концептуалната Културна Платформа на Йордан Камджалов – Музикална лаборатория за човека. 
 
Уникалният концерт на Lisa Gerrard и Йордан Камджалов, заедно с GENESIS ORCHESTRA ще се проведе на 14 март в Зала 1 на НДК. Билети на касите на Easy Pay в цялата страна, както и онлайн на epay.bg.

Свързани новини

Lisa Gerrard с премиера в България

05.01.2018

Билетите за "Мистерията" свършиха

30.05.2017

Lisa Gerrard няма търпение за концерта

11.05.2017

"Мистерията" с нов проект

26.04.2017