P.I.F. създадоха "Понякога" за хората с множествена склероза

Познавате ли симптомите на множествената склероза? Най-често срещаният отговор, според група P.I.F., е "Понякога". Песента е част от кампанията "Невидимата МС" на фондация "Множествена склероза за България", а премиерата й ще се случи с мини турне в градовете Варна (12 април), Плевен (13 април), Шумен (19 април), Русе (20 април) и Бургас (27 април). 
 
 
За P.I.F. участието в "Невидимата МС" е колкото част от мисията им за социална отговорност като творци, толкова и лична кауза. Пътищата на председателя на фондацията Здравка Цветарска и Димо Стоянов се пресичат с помощта на неговата съученичка от Варна Кристина. "Тя е диагностицирана с МС от доста време, но е изключителен боец по дух – движи собствен бизнес, ходи на бокс, въобще - живее активно. Здравка я помолила да препоръча артист, който да запише песен по случай световния ден на МС 30 май. Имам много познати с тази болест и приех идеята присърце.", разказва Димо. 
 
"Понякога" е песен, която отлежава в архивите му близо десетилетие. "И все не намираше повод да илезе на бял свят. Пуснах я на Здравка и текста зазвуча в пълен синхрон с идеята за съпричастност към хората с МС и изпитанията, пред които ги поставя болестта.", споделя фронтменът на P.I.F.
 
Съвсем скоро "Понякога" ще се сдобие и с клип, в който ще видим лицата на МС през вдъхновяващите истории на хора с различни професии. "Извън сюжета на видеото те ще споделят своите невидими за околните симптоми и ще изразят това, което искат масово да се знае за диагнозата, за да бъдат туширани погрешните схващания за болестта. По този начин всеки съпричастен към хората с МС в България ще може да осигури адекватна и правилна подкрепа.", убедена е Здравка Цветарска. 
 
Целта на кампанията "Невидимата МС" е повишаване информираността на обществото за невидимите МС симптоми и тяхното въздействие върху качеството на живот на диагностицираните. В България по последни неофициални данни има над 10 000 души с МС, като всяка година тяхната бройка се увеличава приблизително с нови 80 пациента. Множествената склероза е едно от най-честите неврологични заболявания, като нейните първи прояви обикновено се регистрират в най – активната възраст – между 20 и 40 години. За съжаление, има тенденция към намаляване на възрастовата граница и към днешна дата най – младият диагностициран пациент в България е на 12 години.
 
P.I.F. турне в подкрепа на "Невидимата МС"
12 април, Варна - Menthol (unplugged)
13 април, Плевен - Galaxy Bowling Club Pleven
19 април, Шумен - Merock & Blues Club
20 април, Русе -  MAX Club Ruse
27 април, Бургас - Bar Target

Свързани новини

Парчето е създадено специално за Ники

20.02.2024

Празнуваме със стил

20.12.2023

Емоционални концерти по празниците

15.12.2022

P.I.F. с нов концерт

20.10.2022

P.I.F. откриват Acoustic Live Sessions

08.06.2022