Юлия Йорданова: Името Керана ми дава сила и енергия

Юлия Йорданова, която публиката познава като Керана от "Керана и космонавтите", представи най-новата песен на групата "Цех за сънища" в ефира на Радио FM+. 

Парчето е последната премиера от бъдещия дебютен албум, който феновете им очакват от дълго време. Една от причините за това е дългият процес по създаването на песните. Керана разказа как е написала текста на "Цех за сънища" в една безсънна нощ, в която, претоварена от работа, не е можела да заспи. "Тогава седнах и написах едно есе, на базата на което направих и текста по-късно."

Керана и космонавтите започнали да правят парчето на живо, за да видят емоциите на хората и на тази база да направят промени. Оказало се обаче, че реакцията на публиката била възторжена. "Kолкото по-лесно се напише една песен, толкова по-добра става тя", смята Керана. "Бъзсънна и свободна" - това за нея е най-силната фраза от текста. 

Юлия предпочита да се представя с артистичното си име, тъй като пази своето за най-личните срещи. Не по-малко важен факт за избора на името е, че прапрабаба й се е казвала Керана. Името идва от Кирил, което означава Господар, и в трудни моменти то действително й дава сили и енергия.

Повечето хора и един саксофон нямат, а ние имаме два, казва шеговито Керана за групата - мултиинструменталисти и експериментатори. Въпреки че саксофонистите са двама, те няма как да бъдат объркани, тъй като стилът им е много различен. В музиката на формацията има и контрабас, дори гъдулка, откъдето музикантите се пробват и с неравноделните ритми. Трудно е поставянето на музиката им в конкретен жанр. 

Керана основно стои зад лириката, а всички са меломани с различни интереси в музиката, които обаче успяват да направят микса успешен. "Когато се съберем, от две идеи се ражда трета", казва певицата. 
 
Китаристът Павел е човекът, който събира първоначално групата. В "Цех за сънища" обаче той завършва композицията с едно изключително китарно соло.
 
Керана и космонавтите са Павел Видов (китара), Елена Илчева (бас китара, гъдулка и бек вокал), Преслав Пеев (саксофон), Николай Бобчев (саксофон и бек вокал), Димитър Пенчев (ударни) и Стю Иванов (synth).
 

Свързани новини

Ново от българската банда

08.03.2024

Вълшебно бг трио с концерт на Острова

11.04.2023

Чуй най-новото от Керана и космонавтите

21.10.2021

Керана и космонавтите с нов сингъл

17.03.2021