Imposter излиза днес: Дейв Гахан в откровено интервю за първия си албум с кавъри

Дългогодишният фронтмен на Depeche Mode Дейв Гахан никога не е имал проблем с това да пее песни, писани от други хора. 
 
 
Разбира се, в по-голямата част от кариерата му, източникът е ясен – Мартин Гор (Depeche, клавирни). Неговият уникален талант е да превръща тези чужди творения в свои, да ги присвоява и да им придава собствен смисъл и усещане. И то до такава степен, че впоследствие тези песни вдъхновяват хиляди други музиканти да ги презапишат в свой стил. Като се има предвид това, е повече от странно, че уникалният фронтмен никога не е записвал албум с кавъри. Досега.
 
Днес излиза новият албум на Дейв Гахан и Soulsavers (Рич Мейчин). Албумът носи недвусмисленото заглавие Imposter (Измамник, Самозванец), с което Гахан от самото начало казва, че песните в албума не са негови, но от уважение към творците, той ще ги интерпретира и ще им вдъхне нов живот. На вашето внимание предлагаме едно изключително интересно интервю на Дейв Гахан с известния журналист Крис Блек. В него е разказана цялата история на излизащия днес албум, като прави впечатление колко спокоен и улегнал е Гахан. Кратко участие в интервюто има и Рич Мейчин. Можете да го видите и чуете тук:
 
 
По ирония на съдбата Imposter е трети албум на Гахан със Soulsavers, но е едва първият, който двамата са записали заедно в студио. Предишните два - The Light the Dead See (2012) и Angels & Ghosts (2015), са записвани от разстояние. 
 
Колекцията от песни е силно еклектична – от много стари класики като “Smile” и “Lilac Wine” през разпознаваeми парчета на Нийл Йънг и Боб Дилън, до песни на Пи Джей Харви, Кет Пауър и покойния китарист на Birthday Party, Роулън Хауърд. За нас това е изключително интересно, защото имаме възможността да чуем Дейв Гахан в много различен контекст от този на Depeche Mode. В музикално отношение формулата е позната – основните инструменти са пианото и китарата, на заден фон имаме прекрасни бек вокали в стил госпел и останалото е Дейв Гахан, на който е дадена пълна свобода да импровизира. Чудесно.
 
Дейв Гахан казва, че е получил предложение да направи албум с кавъри още преди 20 години, но го е отхвърлил. “Тогава нямах самочувствието да го направя“, признава той. Двамата музиканти са прекарали няколко месеца в търсене на подходящите хора и накрая са събрали група от около 10 души, с които са работели в миналото. Всички заедно са избрали звукозаписното студио Shangri-La в Малибу, Калифорния. 
 
 
Основните причини за това са две – практически и духовни. Духовни, защото Гахан e искал да направи албум от величината на American Recordings на Джони Кеш. A Мъжът в Черно (както е известен Кеш) е записал кавъра на Depeche “Personal Jesus” именно в това студио. Практически защото “имахме нужда от студио, което е достатъчно голямо, за да побере солидна група за записи наживо. Студиото на Рик автоматично изскочи в съзнанието ни“, казва Дейв.
 
Imposter – съдържание:
1. The Dark End of the Street (James Carr)
2. Strange Religion (Mark Lanegan)
3. Lilac Wine (Elkie Brooks)
4. I Held My Baby Last Night (Elmore James)
5. A Man Needs a Maid (Neil Young)
6. Metal Heart (Cat Power)
7. Shut Me Down (Rowland S. Howard)
8. Where My Love Lies Asleep (Gene Clark) 
9. Smile (Nat King Cole) 
10. The Desperate Kingdom of Love (PJ Harvey)
11. Not Dark Yet (Bob Dylan)
12. Always On My Mind (Gwen McCrae) 
 
 
Imposter е доста дръзко заглавие за албум с кавъри. Оказва се обаче, че то има и много личен нюанс за Дейв. Певецът твърди, че на моменти е преживял личен катарзис, докато се е опитвал да интерпретира чуждите песни по свой начин, защото така е успял да се пребори със собствената си несигурност и усещането, че краде музика. Звучи невероятно, но през годините той често е страдал от подобни негативни емоции. “От толкова много години пея на голямата сцена пред хората и въпреки това е имало много случаи, в които не съм се чувствал комфортно, сякаш съм самозванец. Така че като артист и изпълнител аз се стремя да стигна до момента, в който вече не ме интересува какво мислят всички останали, аз просто пея."
 
Голям. Още веднъж – новият албум излиза днес. Приятно слушане на всички.

Свързани новини

Дейв Гахан отговаря на въпроси на фенове

01.11.2021

Нови песни от Дейв Гахан и Soulsavers

25.10.2021

Дейв от Depeche Mode пее Metallica

10.09.2021

Новият албум на Dave Gahan излезе днес

30.10.2015

Dave Gahan и Soulsavers с нов албум

11.09.2015