Spotify губи милиарди от скандала с подкаста на Джо Роугън, ето какво ще предприеме

Акциите на Spotify се сринаха и стрийминг платформата изгуби близо четири милиарда долара от пазарната си капитализация, след като преди няколко дни Нийл Йънг изтегли песните си в знак на протест срещу подкаста на Джо Роугън. Според обвиненията на музиканта, който застана зад медицинската общност, в подкаста The Joe Rogan Experience се разпространяват опасни дезинформации и лъжи за коронавируса и ваксините срещу Covid-19.

В средата на миналата седмица Йънг обяви, че настоява компанията да свали музиката му. Творецът подкрепи отвореното писмо на над 260 учени и медицински специалисти, които в началото на годината алармираха, че в епизода от 31 декември с гост д-р Робърт Малоун, се промотира предстоящ протест срещу ваксините. В разговора Малоун казва, че американците са "хипнотизирани да носят маски, които не пазят", а страната страда от "масова психоза" относно коронавируса и ваксините.

Според научната общност, действията на Роугън са "не само неприемливи и обидни, но и опасни". Те хвърлят сериозен упрек и към платформата, която позволява разпространението на съмненията във вреда на доверието към научната общност, което е пряка заплаха за общественото здраве.

Отговорността действително е огромна, тъй като в момента Джо Роугън е автор на най-популярния подкаст в Spotify. Той подписа сделка на стойност 100 милиона долара през май 2020 г., за да премести шоуто си в стрийминг платформата. В класацията на Spotify за най-слушаните подкасти през 2021-ва година, именно той е на първото място.

Eто кои са най-предпочитаните артисти, песни и подкасти в Spotify за 2021

Междувременно Нийл Йънг бе последван от други музиканти и подкастъри - певицата Джони Мичъл също настоя стрийминга да премахне музиката й - "Безотговорни хора разпространяват лъжи, които струват животи. Аз съм солидарна с Нийл Йънг и световната научна и медицинска общност по този въпрос.", написа Мичъл.

Желанието си да се раздели със Spotify обяви и мултиинструменталистът Нилс Лофгрен - дългогодишен член на Е-street Band на Брус Спрингстийн и Crazy Horse на Нийл Йънг, с огромно авторско творчество. Принц Хари и съпругата му Меган Маркъл, които имат предаване на платформата, изразиха своето безпокойство от случващото се.

В момента инвеститорите в Spotify напълно реалистично се опасяват, че напускането на изпълнители може да нарасне лавинообразно. Хаштаговете #CancelSpotify, #DeleteSpotify и #ByeSpotify стават все по-популярни в социалните медии.

Това накара от стрийминга да обявят промени, които включват нов бутон за досъп до достоверна информация относно коронавируса, а подкастърът Джо Роугън да запише обяснение в профила си в Instagram. В близо 10-минутното видео водещият се извинява и благодари на Spotify, като защитава професионалните качества на гостите си, включително и на антиваксърите, които кани в шоуто си.

"Подкастите са просто разговори. И често нямам представа за какво ще говоря, докато не седна с хората. Затова някои от идеите ми не са толкова подготвени или конкретизирани, защото буквално се случват в реално време, но давам всичко от себе си за тези разговори и мисля, че в това е привлекателността на шоуто. Това е едно от нещата, които го правят интересно. Така че искам да благодаря на Spotify, че ме подкрепя през това време и много съжалявам, че това им се случва сега.", казва Роугън.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Joe Rogan (@joerogan)

Авторът защитава правото, че в подкаста му се чуват различни мнения, и подкрепя лекарите Питър Маккълоу и Роберт Малоун, които подпалиха медицинската общност. Роугън казва, че те са "високо авторитетни, много интелигентни и имат мнение, което е различно от мейнстрийма. Исках да чуя и тяхното мнение.", обяснява той, като подчертава, че кани всякакви експерти по темата.

Роугън не се сърди на Нийл Йънг и споделя, че е негов огромен фен, както и на Джони Мичъл. "Странна отговорност е да имаш такава популярност и ще направя всичко по силите ми да балансирам нещата в бъдеще", обещава той и заявява, че целта му винаги е била да създава интересни разговори, което ще прави и занапред, дори и да вбесява някои хора.

Spotify също даде официален отговор в развихрилия се скандал с Джо Роугън и антиваксърската риторика. Стрийминг платформата оповести, че ще имплементира нов бутон за достъп до научна, проверена и медицинска информация за Covid-19. Основателят и главен изпълнителен директор Даниел Ек каза в изявление, че Spotify не иска да бъде цензур на съдържанието, но признава, че би могла да бъде по-прозрачна относно вътрешните си политики. "Стриймърът си позволява да забранява съдържание, което промотира опасна или фалшива медицинска информация.", заявява той.

"Имаме задължението да направим повече, за да осигурим баланс и достъп до информация от научните общности", казва Ек и анонсира новата функция на платформата, която ще придружава всеки епизод, съдържащ информация за Covid-19.

Свързани новини

Spotify спря подкаста на Меган Маркъл

16.06.2023

Spotify Wrapped 2022

01.12.2022

Spotify разкри колко плаща за музиката

25.03.2022

Wrapped 2021: Какво слушаме в Spotify

02.12.2021

Spotify обяви любопитни промени

23.11.2021