Легендарният китарист Джон Маклафлин идва отново в София

Легендарният китарист и жива джаз легенда Джон Маклафлин ще открие единадесетото издание на фестивала за градска култура A to JazZ.
 
Събитието ще бъде на 1 юли 2022 г. в Южен парк 2. Джон Маклафлин ще дойде с бандата си 4th Dimension, 26 години след последния си концерт у нас.
 
"Много съм щастлив да се върна в България след толкова много време и заедно да открием A to JazZ, да видя всичките си прекрасни приятели, и разбира се неповторимата българска публика", споделя легендарният китарист по повод предстоящия концерт в София. 
 
"Тази година не просто ще имаме поредния силен джаз лайнъп с впечатляващи изпълнители на A to JazZ, но и ще преживеем едно от най-емоционалните издания на фестивала! Подготвяме промени и подобрения във фестивалния парк и цяла серия чисто нови преживявания за деца и възрастни. A to JazZ носи неповтворимия дух на джаза, на свободата и все повече се превръща във фестивал за интелигентна градска култура и забавление”, коментира Петър Димитров, директор на A to JazZ. 
 
Списание Rolling Stone нарежда Джон Маклафлин сред 50-те най-велики китаристи на всички времена. Самият той е носител на награди Grammy и през 2018 г. за седми път е определен за "Джаз китарист на годината" от най-голямото списание за джаз в света Down Beat. Маклафин е определян като икона за много артисти от 70-те и 80-те години, включително Стив Морс, Ерик Джонсън, Майк Стърн и много други. Работил е с всички най-добри международни джаз изпълнители, без изключение. 
 
4th Dimension е проект на Маклафлин, с който той създава група от топ изпълнители. Музиката на 4th Dimension съчетава различни музикални влияния по уникален начин като интегрира характерните за джаза спонтанност и импровизация. Освен Джон Маклафлин, част от 4th Dimension са и Гари Хъзбанд (пиано, барабани), Етиен М'Бапе (бас), Николас Викаро (барабани). 
 
 
Със своето 11-то издание в Южния парк в София, фестивалът вече е едно от най-големите музикални събития в региона и забележителна част от културния живот в България с рекорден брой публика от над 40 000 души годишно. Събитието разпространява магията на джаза сред посетители всички възрасти от страната и чужбина и допринася за оформянето на съвременния културен облик на града с нови акценти в програмата и активности всяка година. 

Свързани новини

Васил Найденов открива събитието

20.05.2024

70 000 се оказаха в кален капан

04.09.2023

"Силата на рока" сваля границите

21.08.2023

A to Jazz оглася София този уикенд

05.07.2023

A to JazZ обяви програмата си

01.06.2023