Кои са фаворитите за спечелването на Евровизия

В италианския град Торино започва песенния конкурс Евровизия. Финалът на състезанието е в събота - 14 май. 

България ще се представи в първия полуфинал тази вечер. Под номер 7 на сцената в Торино ще излезе формацията Intellient Music Project с песента "Intention". На една позиция преди нас в първия полуфинал е и сочената за сериозен фаворит Украйна. На сцената ще пеят музикантите от Kalush Orchestra. Букмейкърите изчисляват близо 50% подкрепа за песента "Stefania" която съчетава традиционно фолклорно звучене с модерен хип-хоп. Парчето се превърна и в своеобразен химн срещу войната. 

"Песента беше написана много преди войната да започне. Тя е посветена на моята майка. След като войната започна, хората приписваха посланието на цяла Украйна, като нацията майка, в по-общ смисъл. Тя стана близка до сърцето на много украинци, обедини ги срещу войната.", обясни вокалистът Олег Псюк в интервю.

Оказва се, че България попада в Топ 2 на най-успешните държави на конкурса за последните 6 години по общ брой получени точки във финалния етап, съобщи сайта на националното радио. Преди страната ни в класацията е само Италия, която спечели конкурса през 2021 година, а след нас се нареждат 38 държави, сред които Швеция, Великобритания, Германия, Испания, Франция и др. За впечатляващия резултат на България са отговорни второто място на Кристиан Костов през 2017 г. в Киев, четвъртото място на Поли Генова през 2016-а в Стокхолм, 11-ото място на Виктория в Ротердам през 2021-ва и 14-ото място на EQUINOX в Лисабон през 2018 година. Дано тази страхотна статистика да повлияе позитивно на "Intention" на Intellient Music Project, която трябва да се пребори за гласовете от чужбина. 

Певецът Сам Райдър ще представя Обединеното кралство с разпознаваемата си песен "Space Man". Големи са надеждите за Райдър да спечели, тъй като зад песента стои екип работил със звезди от ранга на Дуа Липа и Лана Дел Рей. Също така, Райдър е звезда в TikTok с 14 млн. последователи. Не на последно място, Великобритания не е имала фаворит в конкурса от много години. Миналогодишният претендент Джеймс Нюман завърши на последното място в класирането, а последният път, когато UK влиза в Топ 10 на надпреварата е през 2009 година. 

Дали за гласуването ще помогне британският певец Мика, който ще бъде един от водещите на певческия конкурс, предстои да видим. Британската поп звезда ще бъде част от триото водещи заедно с Лаура Паузини и Алесандро Кателан. Великобритания излиза директно на финала, тъй като е от основателките на състезанието. 

 

Благодарение на тоталния успех на италианската рок банда Måneskin, но и не само на това, Италия е на първото място в общото класиране на Евровизия през последните години. Тазгодишните претенденти от Апенините са Махмуд и Бланко - отново двама великолепни изпълнители! Те спечелиха фестивала в Сан Ремо със страхотната си балада "Brividi" и мнозина прогнозират, че могат да повторят успеха на рокаджиите от Måneskin.

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Ще участва ли Израел на ''Евровизия''?

23.02.2024

Новини за ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023