Украинците от Kalush Orchestra за отговорността да са на Евровизия

Десет страни се класираха за финала на Евровизия след първия полуфинал снощи - Литва, Швейцария, Украйна, Нидерландия, Молдова, Португалия, Исландия, Гърция, Норвегия и Армения. 
 
България, която бе представена от Intelligent Music Project и песента "Intention" отпадна. Рок групата излeзе под номер седем на голямата сцена в Торино. Нашите момчета не се класираха на големия финал, но представиха страната ни достойно. Видя се, че изпълнението им успя да наелектризира залата.
 
Преди нас на сцената излезе Kalush Orchestra от Украйна. Заради войната Русия бе дисквалифицирана от Евровизия, а рап групата замени първоначалната участника от Украйна Алина Паш, която се оттегли от състезанието, след като стана известно, че е пяла в анексираната област Крим.
 
Украинката Алина Паш се оттегля от Евровизия 2022
 
В навечерието на Евровизия фронтменът на  Kalush Orchestra Олег Псюк коментира, че за тях представянето на Украйна по време на войната е огромна отговорност: "Да представляваш Украйна на международната арена винаги е отговорност, но да я представляваш по време на войната е просто най-високата възможна отговорност! ", каза той в интервю за NME. 
 
Псюк добавя, че песента е композирана и посветена на майка му, но след войната е придобила нови нюанси, тъй като много хора възприемат Украйна като неговата майка. "Ето защо песента стана толкова близка до хората.", смята той. 
 
Рап звездата казва още, че колкото и да се забавляват на състезанието, те бързат да се върнат у дома, за да продължат да се бият във войната: "Ще се върнем незабавно, за да можем да се справим със собствените си дела като доброволци и да направим всичко възможно, за да помогнем на страната. Един от членовете на нашата група остана във войната и сега защитава Киев. Създадох доброволческа организация, която помага на хората с настаняване, пътуване, транспорт и лекарства в цяла Украйна.", каза още певецът.
 
Рап групата Kalush Orchestra се сформира през 2019 г. и се състои още от инструменталистите Тимофий Музичук, Виталий Дужик, Игор Диденчук и танцьорът MC Kilimmen.
 
Те ще се качат на сцената в Торино, Италия в събота (14.05.22), за да изпълнят отново песента "Stefania" - композицията, за която все повече хора смятат, че ще донесе победата на Украйна.
 
Вторият полуфинал на "Евровизия" е в четвъртък от 22.00 ч., а големият финал е в събота. 

Свързани новини

Силна заявка за наградата

22.03.2024

Ще участва ли Израел на ''Евровизия''?

23.02.2024

Новини за ''Евровизия'' 2024

29.01.2024

В очакване на Евровизия

20.12.2023

Домакин за 2024 е...

11.08.2023