BTS причиниха подновяване на дебата за военна служба в Южна Корея

Изненадващото решение на група BTS да спре концертите поднови дебата за задължителната военна служба в Южна Корея - държава, която вече очертава тенденции в световната попкултурата, но е изправена от десетилетия пред заплахите на Студената война.
 
В страната има много спорове задължителната военната служба, припомня life.dir.bg. Там всички здрави мъже на възраст между 18 и 28 години трябва да влязат в казарма около две години като част от усилията за защита срещу Северна Корея. През годините за някои категории са направени изключения - или им е позволено да отложат този дълг за определен период, или им е позволено да служат по-кратко. Такива са печелещите на олимпийски или азиатски игри, както и класически музиканти и танцьори с големите награда на определени конкурси.
 
Чарли Пут и звезда от BTS обединиха сили в колаборацията "Left and Right"
 
Според закон от 2019, световноизвестни k-pop звезди могат да отложат службата си до 30-годишна възраст. Сега парламентът обсъжда ново изменение, което ще позволи музикалните звезди, изявяващи се в този жанр, да преминават само триседмично военно обучение.
 
За BTS и по-специално за най-възрастния от изпълнителите - Джин, резултатът от обсъжданията в парламента ще бъде съдбоносен. Въпреки че мениджърската компания на групата представя седмината певци от групата като желаещи да изпълнят дълга си, перспективата за двегодишна военна служба вече е почти реална за тях. Джин е на 29 години и досега е отлагал казармата, но това вече не е възможно. За него и колегите му от бандата чакането на решението на парламента е изключително стресиращо и е главната причина те да вземат решение да спрат съвместните си изяви.
 
BTS си взимат почивка... един от друг
 
Депутатът Йон Сан-хьон, който е предложил поправката за триседмична служба за k-pop звездите, заяви пред Ройтерс: "Музикантите казаха, че са изтощени и искат почивка и това е основната причина да се разделят, но истинската е военната служба на Джин". Популярността, която те донесоха на Южна Корея, трябва да бъде взета предвид, когато се обсъжда техния дълг към страната, твърди той и добавя: "BTS свърши работа вместо повече от 1000 дипломати".
 
Откакто дебютира през 2013, групата стана световна сензация с ритмичните си хитове и социални кампании, насочени към младежта. Тя е първата от Азия, избрана за изпълнител на годината на Американските музикални награди миналата година. Певците се срещнаха и с президента Джо Байдън в Белия дом през май, за да обсъдят престъпленията и омразата срещу азиатците.
 
 
Анкета на "Галъп" през април показа, че 60 процента от южнокорейците подкрепят закон, освобождаващ успелите певци от пълна военна служба, а 33 процента са против. Представител на министерство на отбраната каза, че съгласно конституцията, всички граждани са задължени да защитават държавата си. Той добави, че включването на представителите на поп културата към освободените от пълна военна служба трябва да бъде обсъдено внимателно.
 
Някои млади мъже също не са съгласни BTS да получат специално отношение. Те изтъкват, че е разбираемо да има отстъпки за олимпийците, но за момчетата, изявяващи се на музикалната сцена, не са сигурни. "Олимпийските игри са национално събитие и всички корейци са за един отбор. Не всеки обаче е фен на BTS. Мнозина въобще не се интересуват от тях", каза Сео Чан-джун, който е на 20 години.

Свързани новини

BTS ще служат 2 години

18.10.2022

Disney+ привлече BTS

12.07.2022

BTS си взимат почивка... един от друг

15.06.2022

Виж отличниците на AMA's 2021

22.11.2021

Виж кои са отличените на MTV EMAs 2021

15.11.2021