Пълен хаос във Великобритания заради домакинството на Евровизия

Нито една голяма зала в Обединеното кралство в момента няма свободни дати в събитийния си календар, за да бъде домакин на "Евровизия" през следващата година, съобщи life.dir.bg, цитирайки ВВС.
 
Няколко служители на Европейския съвет за радио и телевизия заявяват пред BBC News, че организаторите са им казали, че продуцентите ще имат нужда от дадено помещение между шест и осем седмици преди конкурса. В петък ще стане ясен краткият списък на градовете - кандидати за домакини на песенния конкурс догодина. Вече е почти сигурно, че дати на концерти и турнета ще трябва да бъдат отложени или отменени, за да се освободи място за Евровизия през май 2023.
 
Андре Рийо и Елтън Джон имат обявени концерти в градове, кандидатстващи за провеждане на песенната надпревара през този период, включително Ливърпул, Лийдс и Глазгоу. Продуцентите на шоуто "Професия: стриптийзьор", което има насрочени дати през април и май в кандидатстващи градове като Нюкасъл и Манчестър, потвърдиха пред британската медия, че нито една зала все още не е поискала от тях да преместят датите на турнето. Билетите за всички представления все още се продават, тъй като окончателното решение няма да бъде взето до есента, което прави логистично трудно на този етап да има яснота кой град ще трябва да премести вече обявени събития и концерти.
 
Тазгодишният ръководител на шоуто на музикалния форум в Торино Клаудио Сантучи потвърди, че организаторите ще имат нужда от достъп до локацията за няколко седмици. "Подготовката отнема около три седмици, след това три или четири седмици репетиции, в една от тези седмици е самото състезание", обяснява пред телевизията Клаудио Сантучи. "Периодът за репетиции е дълъг, за да се получи. Това е събитие, чието организиране обикновено отнема две години, но вместо това имате по-малко от една", добавя още той.
 
BBC прие поканата да бъде домакин на събитието през 2023, след като организаторите решиха от съображения за сигурност, че то не може да бъде в Украйна, след триумфа на "Оркестър Калуш" на предходното му издание. Това означава, че телевизионният оператор, който ще трябва да плати между 8 и 16 милиона британски лири за домакинство, има по-малко време от другите, за да организира конкурса.
 
Посочва се, че организаторите също така не били разкрили точните изисквания към градовете в първия етап от процеса на кандидатстване - вместо това насочват към сайт с често задавани въпроси. В него се казва: "Миналата година критериите за град домакин на Евровизия се основаваха на осигуряване на място, което може да побере най-малко 10 000 зрители (както и пресцентър), което трябва да бъде лесно достъпно до международно летище и с достатъчни възможности за хотелско настаняване."
 
Кметът на Бристол каза, че е подадено заявление за домакинство, въпреки че в града няма подходяща зала, като се ангажира да построи специално място за събитието за по-малко от девет месеца. Миналата седмица от Кардиф заявиха, че повече няма да предлагат оферта за песенния конкурс, обяснявайки, че "значителен брой планирани събития" ще трябва да бъдат отменени. Всички други градове с арена, която може да побере 10 000 фенове и следователно отговарящи на условията за провеждане на конкурса, са изправени пред същия проблем.
 
От няколко зали заявяват пред BBC News, че ако тяхното място бъде избрано, тогава ще се проведат разговори с мениджърите на концертите и организаторите на планирани събития. Те обаче не могат да отговорят на запитвания за финансови разходи, защото това е само хипотетично на този етап и всеки договор за събитие е различен.

Свързани новини

"Евровизия" промени правилата си

23.11.2022

Без България на Евровизия 2023

18.10.2022

Кой ще е домакин на Евровизия 2023?

27.07.2022

Украйна няма да е домакин на Евровизия

17.06.2022

"Евровизия" коригира резултати от вота

17.05.2022